latinica  ћирилица
20/02/2019 |  13:47 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Став Српске остаје војна неутралност, без обзира на притиске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће став Републике Српске дефинитивно остати војна неутралност, свидјело се то некоме или не.
Милорад Додик (Фото: Глас Српске) -
Милорад Додик (Фото: Глас Српске)

На питање новинара у Источном Сарајеву да прокоментарише тврдњу руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Запад врши притисак на земље Балкана да постану чланице НАТО-а, Додик је рекао да постоји стално инсистирање на томе, а да је само инсистирање наравно и притисак јер се не уважавају ставови.

- Ми сваки дан добијамо поруке као да то ништа не важи, као да о том питању нисмо постигли консензус. У Републици Српској је око концепта војне неутралности уједињена и власт и опозиција, ту нема дисонантних тонова - напоменуо је Додик.

Он је додао да, међутим, то неки не уважавају, без обзира колико Република Српска говорила да спроводи политику војне неутралности.

- Наш став дефинитивно остаје војна неутралност, свидјело се то некоме или не - поручио је Додик.

Говорећи о одговорима на питања из Упитника Европске комисије, Додик је рекао да је обавијештен да ће до петка, 22. фебруара, бити утврђени одговори на свим нивоима власти у БиХ и да би већ тада могли бити упућени у Брисел.

Он је напоменуо да је Република Српска у том погледу испунила своје обавезе.

Повезане вијести:

Додик: Питао сам Изетбеговића о инцијативи за промјену имена Српске, он ме само гледао

Додик: БиХ се показала као неспособна да брани свој простор

Додик и Иванцов положили вијенце на споменик Чуркину