latinica  ћирилица
20/02/2019 |  14:23 | Аутор: СРНА

Свједок потврдио аутентичност документа о српским заробљеницима

Свједок одбране Един Хусић рекао је у наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над Србима у Завидовићима и Возући 1995. године, да се на сјећа да су у ратним извјештајима помињани подаци о заробљеницима одреда "Ел муџахедин", али је потврдио аутентичност једног од таквих докумената.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Хусић, који је од половине 1994. до маја 1996. године био помоћник команданта за обавјештајне послове Трећег корпуса такозване Армије БиХ, потврдио је аутентичност документа који му је предочио тужилац о заробљеницима одреда "Ел муџахедин".

Ријеч је о извјештају органа безбједности 35. дивизије Трећег корпуса такозване Армије БиХ у вези са разговором који је са српским војницима које је у рејону Поцјелово заробио одред "Ел муџахедин" обављен у присуству обавјештајца.

Тужилац Седин Идризовић предочио је књиге записника реферисања истуреног командног мјеста у којима су наведени задаци везани за одред "Ел муџахедин", као и бројно стање те јединице током операције "Фарз".

Свједок је рекао да никада није лично испитивао ратне заробљенике, као и да Махмуљин од њега није никада тражио да сакрива било какве информације које се односе на ратне заробљенике.

На питање предсједавајућег Судског вјећа Зорана Божића шта се требало предузети у вези са наводима у документу службе безбједности 35. дивизије да је "обављен разговор са заробљеним четницима уз дозволу Абу Малија", свједок је одговорио да је о томе требао бити обавијештен командант дивизије, који је о томе имао обавезу да реферише команданту корпуса.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Наставак суђења Махмуљину заказан је за сриједу, 27. фебруар, у 9.00 часова.