latinica  ћирилица
20/02/2019 |  14:42 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Дрљача и Шулић о одлагалишту радиоактивног отпада у Новом Граду

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача упознао је данас посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Дениса Шулића о ситуацији у овој локалној заједници, истакавши да су међу водећим проблемима прекатегоризација граничног прелаза Нови Град-Двор и најављена изградња одлагалишта радиоактивног отпада у тој сусједној хрватској општини.
Мирослав Дрљача и Денис Шулић - Фото: СРНА
Мирослав Дрљача и Денис ШулићФото: СРНА

- Прекатегоризација граничног прелаза је дугогодишњи проблем општине иако није у нашој надлежности. Још од јула 2013. године, од уласка Хрватске у ЕУ, трају активности да се граничном прелазу врати ранији статус прелаза за теретни саобраћај - рекао је Дрљача.

Он је навео да су у протекле двије године реализоване бројне активности и одржано више састанака с циљем рјешавања тог проблема.

- Не може се рећи да смо наишли на затворена врата. На састанцима и договорима у надлежним министарствима у Сарајеву добили смо увјеравања да ће доћи до рјешења. Слично је било и на састанцима у Загребу, међутим, до данас осим обећања ништа није ријешено. У међувремену привредници имају додатне трошкове и проблеме - рекао је Дрљача.

Он је навео и да најављена изградња одлагалишта радиоактивног отпада у сусједној општини Двор већ неколико година представља проблем за Нови Град, додавши да, упркос свим противљењима, петицијама и резолуцијама, Хрватска наставља реализацију усвојеног програма.

Шулић је рекао да је разговарано и о повећању производње у индустријској зони као и о сарадњи са Владом Републике Српске, која је оцијењена као изузетно добра.