latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:32 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Разговарано о коалицији, договора нема

СДА и СББ нису данас одлучили да ли ће евентуално бити коалиција у власти, али је лидер СДА Бакир Изетбеговић изразио увјерење да ће нови Савјет министара бити формиран прије 31. марта.

Изетбеговић је након састанка делегација ове двије странке изјавио новинарима у Сарајеву да ће у наредних десетак дана бити интензивирани разговори са СНСД-ом и ХДЗ-ом, те да би ускоро требало да почне формирање Савјета министара.

Говорећи о ранијем изричитом условљавању избора Савјета министра усвајањем Годишњег националног плана, Изетбеговић је рекао да од лидера СНСД-а Милорада Додика и других очекује да буду прагматични и да се направи извјестан компромис.

- Очекујемо од Додика да направи корак, што ће нас релаксирати и омогућити именовање /Зорана/ Тегелтије /за предсједавајућег Савјета министара - навео је Изетбеговић.

Када је ријеч о иницијативи СДА за промјену назива Републике Српске, он је рекао да циљ иницијативе није да се укине назив Република Српска, него да Хрвати и Бошњаци уђу у назив.

Изетбеговић је за сутра најавио састанак са А-СДА и ПДА на којем ће бити разговарано о евентуалном учешћу ових странака у власти.

Упитан о доласку на састанак у СДА након бројних критика које је изнио на рачун ове странке и њеног лидера, предсједник СББ-а Фахрудин Радончић поновио је да нико од политичких лидера нема право на властиту сујету, поготово у, како је оцијенио, драматичној ситуацији у којој се налазе БиХ и регион.

- Нисмо данас направили коалицију, само смо о томе разговарали", рекао је Радончић.

Он је навео да је за СББ много важније да БиХ уђе у НАТО него да постане дио ЕУ, што је образложио ставом да је пријем у ЕУ спор и да се у "чекаоници" може стајати по 30-40 година.

Радончић је додао да разговоре са ХДЗ-ом и СНСД-ом о формирању власти на нивоу БиХ "са задовољством препушта СДА".