latinica  ћирилица
20/02/2019 |  17:08 | Аутор: СРНА

Изабрани делегати за Дом народа ПС БиХ из Федерације

Дом народа Парламента Федерације БиХ данас је подржао двије листе за избор хрватских и бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Дом народа БиХ - Фото: РТРС
Дом народа БиХФото: РТРС

Највише гласова за избор делегата Бошњака у Дом народа парламента БиХ добила је листа на којој су Бакир Изетбеговић, Амир Фазлић, Асим Сарајлић, Фахрудин Радончић и Денис Бећировић, а за избор Хрвата највише је добила листа на којој су Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш, Златко Милетић и Бариша Чолак.

Раније је Томислав Мартиновић из ХДЗ-а БиХ изабран за предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ, док је Аљоша Чампара из СДА именован за замјеника предсједавајућег из реда бошњачког народа.

За предсједника Клуба Бошњака у Дому народа изабран је Јасмин Дувњак, а за предсједника Клуба Хрвата Иво Тадић.

На данашњој конститутивној сједници није постигнут договор о именовању предсједника Клуба Срба јер кандидат Социјалдемократске партије /СДП/ Жарко Вујовић није добио потребан број гласова, тако да је Дом народа без Србина у Колегијуму овог дома.

Без именовања предсједника Клуба Срба није могуће предложити ни замјеника предсједавајућег Дома народа из реда српског народа.

Вујовић је рекао да ће о избору замјеника предсједавајућег из Клуба Срба одлучивати СДА и њени партнери, док је Чампара поручио да је СДА за то да предсједник Клуба Срба буде неко ко подржава евроатлантске интеграције, односно неко из "пробосанских странака".

Делагат СНСД-а Горан Броћета сматра да замјеник предсједавајућег Дома народа треба да буде из аутентичних српских странака, чије је сједиште у Бањалуци.

Полагањем заклетве новоизабраних делегата данас је конституисан Дом народа Парламента ФБиХ.

Члан Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић уручио је увјерења за 55 од 58 делегата с обзиром на то да још није комплетиран Клуб српских делегата.

У наставку конститутивне сједнице Дома народа новоизабрани делегати подржали су да се буџет ФБиХ за ову годину предложен у износу од 2.653.843.356 КМ разматра по хитном поступку, како је то предложла Влада ФБиХ.

Приједлог буџета је у јануару усвојен у Представничком дому Парламента ФБиХ.