latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:01 ⇒ 21/02/2019 | 08:24 | Аутор: РТРС

Конституисан Дом народа Парламента ФБиХ, али без комплетног Клуба Срба

Коначно је конституисан Дом народа Парламента Федерације, али без комплетног Клуба Срба.

Ни руководство Дома није комплетирано, јер није изабран замјеник предсједавајућег из српског народа.

Зато што у Клубу Срба, који чине представници чак шест политичких партија, није било сагласности око једног кандидата за мјесто у руководству Дома. Приједлог да то буде СДП-ов Жарко Вујовић из Тузле није добио подршку. СНСД-ов делегат Горан Броћета очекује да ће ЦИК у кратком времену попунити Клуб Срба аутетнтичним представницима, и да ће у руковдству Дома, бити изабран представник партије чије су централе у Бањалуци.

Тек три и по мјесеца након објаве резултата општих избора, Федерација конституише законодавну власт. И то опет крњу, јер Клуб Срба није попуњен. Од 17, изабрано је 14 делегата. Супротстављени по страначкој припадности, Срби унутар Клуба нису могли да се договоре о заједничком кандидату, што СДП користи, и иступа са својим приједлогом. То је одбијено, и столица у руководству Дома резервисана за Србина, остала је упражњена.

- Ми се искрено надамо да ће Клуб Срба бити попуњен на адекватан начин односно да ће бити попуњен од представника аутетнтичних српских странака како би и српски народ имао своје предстанике, како замјеника предсједавајућег Дома тако и потпредсједника Федерације и ми ћемо истрајати на томе - каже Горан Броћета, делегат у Клубу Срба Парламента ФБиХ.

Уздржаност делегата СДА током гласања за СДП-ог Жарка Вујовића дјеловало је као да је та странка спремна за улазак СНСД-а у законодавну и извршну власт Федерације. Ипак, брзо повлаче "ручну", и своју подршку српском кандидату за мјесто у руковоство Дома, условљавају подршком евроатланским интеграцијама.

- Ми бисмо вољели имати неког на том мјесту из пробосанских странака, али видјећемо у наредном периоду вјероватно ће то зависити од саме парламентарне већине - сматра Аљоша Чампара, замјеник предсједавајућег Дома народа парламента ФБиХ.

Ако се пресликала парламентрна већина са нивоа БиХ, онда СДА тешко може да спријечи СНСД да партиципира у власти у Федерацији. Уколико ЦИК, како је најавио, попуни недостајући број српских делегата првенствено из Кантона гдје има српског становништва, позиција СНСД-а и Српске листе додатно ће ојачати.

- Надам да ће се та прича у овом мандату пуно брже завршити и да ћемо уистину имати ситуацију да Клуб Срба прво има изабраног свог предсједника и да имамо кандидата који ће добити потребну већину у Дому народа - истиче Томислав Мартиновић, предсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ.

На конститутивној сједници федералног Дома народа изабрани су делегати за клубове Хрвата и Бошњака у Парламентарној скупштини БиХ. Раније су изабрани делегати за Клуб Срба. Већину у Клубовима имају СНСД, ХДЗ и СДА, и природно је да представници тих странака буду у руководству Дома. Занимљиво је да ће у Дому народа ПС сједити тројица предсједника странака, и један бивши.