latinica  ћирилица
21/02/2019 |  08:19 ⇒ 12:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц од Трампа тражи веће ангажовање САД око косовског питања

Аустријски канцелар Себастијан Курц затражио је у разговору са америчким предсједником Доналдом Трампом у Вашингтону веће ангажовање САД у рјешавању косовског питања.
Трамп и Курц (Фото:@HowardMortman) - Фото: Тwitter
Трамп и Курц (Фото:@HowardMortman)Фото: Тwitter

Себастијан Курц, који је први аустријски канцелар који се у Бијелој кући састао са једним америчким предсједником у посљедњих 13 година рекао је да САД на Косову "имају јак утицај који би могле позитивно искористити".

Аустрија, истакао је Курц у разговору са новинарима, позитивно гледа на дијалог предсједника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија и подржала би размјену територија, иако се ради о шкакљивој теми.

- Ако се двије стране око нечег договоре, Европљани не би требало да им стоје на путу, а тако ни Американци - поручио је Курц.

Он је пренио да је Трамп изразио жељу да Аустрија повећа буџет за војску, а Курц му је јасно ставио до знања да Беч поштује његов став, али да Беч своја буџетска питања сам рјешава.

Курц је признао да Аустрија има мање издатке за своју одбрану од других држава, али ,што се тиче учешћа у међународним мировним мисијама, натпросјечно је заступљена.

- Вјерујем да у суштини америчка администрација има интерес за добрим односима, али у многим питањима смо различитих мишљења - описао је разговор са Трампом.

Разговори и о гасу 

Према његовим ријечима, велика тема са Трампом био је и Сјеверни ток 2, а Курц је рекао да Аустрија има јасан став јер постоји потреба за осигурање снабдијевања гасом.

- Ми подржавамо тај пројекат - подвукао је канцелар, додајући да је Аустрија отворена и за испоруке течног америчког гаса, али да актуелно цијена није конкурентна.

- Због тога ће Аустрија гас и даље, углавном, куповати из Русије - објаснио је Курц.

Што се тиче трговинског спора САД и ЕУ аустријски канцелар је изразио наду да ће бити могуће брзо наћи рјешење.

Указао је да би царине на аутомобиле из ЕУ погодиле аустријску индустрију добављача, и да би тај спор могао коштати Аустрију "сваку секунду једно радно мјесто".

Међународна питања 

Такође било је ријечи и о Русији, Блиском истоку и Сјеверној Кореји, рекао је Курц аустријској државној телевизији ОРФ.

Аустријски канцелар је најприје у четири ока разговарао са Трампом, који га је посебно похвалио због младости.

- Морам вам рећи да је он веома млади вођа. Ви сте млади човјек, што је веома добро - рекао је Трамп пред новинарима након руковања, а Курц му је одговорио да је ситуација око проблема са његовим годинама сваког дана све боља.

- Аустрија је у поређењу са САД једна мала, али веома лепа земља - подвукао је Курц, указујући да се Аустрија налази у срцу Европе и да са Трампом неће разговарати само о билатералним односима, већ и онима између САД и ЕУ.

Након састанка у четири ока настављени су разговори у проширеном саставу, а америчка делегација била је на највишем нивоу, и чинили су је шеф кабинета Трампа Мајк Малвенеј, његови главни савјетници Џон Болтон и Лери Кудлоу, као и потредсједник Мајк Пенс, шеф дипломатије Мајк Помпео и министар енергетике Рик Пери.