latinica  ћирилица
21/02/2019 |  10:30 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Дачић: Америка више него други заинтересована за трајно рјешење

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да није изненађен што је аустријски канцелар Себастијан Курц искористио сусрет са америчким предсједником Доналдом Трампом да говори о Косову и Метохији, наводећи да се тражи компромис и да би сваки договор и за САД био политички плус.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

Дачић је за РТС рекао да су Сједињене Америчке Државе више него неки други партнери заинтересоване за трајно рјешење за Космет, што је у вези са промјеном њиховог става и огледа се у томе да то више није затворено питање.

Он је подсјетио да Аустрија подржава компромисно рјешење иако нису одушевљени неким идејама, али су рекли да ће их подржати ако буду прихватљиве за обје стране.

Три мјесеца након што су уведене таксе за српску робу на Космету, Дачић сматра да постоји опструкција појединих европских земаља које нису заинтересоване да то буде ријешено до краја маја због европских избора, али и неких других земаља које нису водеће у дијалогу.

Одговарајући на питање да ли је ријеч о Великој Британији и Њемачкој, Дачић је навео да би могао да каже да је ријеч и о једнима и о другима, али да има још неких земаља које немају толики утицај.

Говорећи о идеји разграничења, Дачић је напоменуо да је Београд ушао у дијалог са јасном позицијом да је Космет аутономија у оквиру Србије, док Приштина каже да промјена њеног устава не долази у обзир, те да би простор за компромис требало тражити између те двије позиције.

Он наглашава да у оквиру унутрашњег дијалога у Србији није чуо ниједну другу идеју, осим разграничења.

Према његовим ријечима, када је предсједник Србије Александар Вучић изнио идеју о разграничењу услиједила је детонација негативних изјава у Приштини, што значи да та идеја Косову не одговара.

Дачић је додао да су раније постојали приједлози за подјелу Косова, али да их Србија није прихватала и да то више нико не нуди.

- Ако отјерају Србе нећемо имати ни сјевер Косова и то људи треба да знају - истиче Дачић.

Он је упитао шта би се догодило ако неко нападне Србе на Космету и поручио да је одговор на то питање веома важан.

Дачић је додао да ће се народ Србије, ако буде неког споразума, о томе изјаснити на референдуму.

Коментаришући изјаву амбасадора САД у Београду Кајла Скота да је Србија на погрешној страни историје када је ријеч о Венецуели, Дачић је истакао да је то класичан примјер како велика сила разговара са осталима, те упитао да ли су САД тиме што подржавају самопроглашено Косово на правој страни.

- То није примјерен начин како се разговара са Србијом. Неће нама ни САД, ни Британија, ни Њемачка, ни Русија, ни Кина одређивати спољну политику. Свако гледа своје интересе. Ми не подржавамо /предсједника Венецуеле Николаса/ Мадура, него свакога кога подржава венецуелански народ, а не Вашингтон или Москва - поручио је Дачић.

Повезане вијести:

Курц од Трампа тражи веће ангажовање САД око косовског питања

Дачић поручио Скоту: На којој сте ви страни историје?