latinica  ћирилица
21/02/2019 |  10:31 ⇒ 11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Рата неће бити све док неко не нападне и почне да убија Србе

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да је увјерен да неће доћи до договора са Приштином око рјешења косовског питања, али да ће се за то борити свим срцем.
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је, у интервјуу на ТВ Прва, рекао да вјероватно неће бити никаквог рјешења, јер има много различитих циљева и фактора у свијету који су у стању преко својих агенцијских мрежа да покрену шта хоће и униште сваки покушај разговора и договора.

- Нисам оптимиста по питању договора, иако сам спреман да разговарам са Приштином чим укину таксе - казао је он.

Указао је да је веома уплашен што ће овај проблем остати нашој дјеци.

- Све ћу да радим да не буде тако. Изгубићу много угледа, јер знам да је то непопуларно, али ћу се борити за договор - подвукао је он.

Вучић је казао да је реално да не дође до договора и да ће то бити његова највећа грешка.

Истакао је да политички неће да пусти да овај проблем остане неријешен, али већ зна да ће бити по том питању политички поражен.

- Борићу се свом снагом и срцем. Али 99 одсто знам да нећу успјети. Немам проблем с тим у историјском смислу, али имам због реалног живота нашег народа. Не спадам у оне који желе да је све наше, а ни у оне који су све дали, већ у оне који су одговорни и који је успио да врати Косово на политичку мапу свијета", рекао је Вучић.

Вучић каже да су мир и стабилност кључни и да рата неће бити све док неко физички не нападне и не почне да убија Србе, што, како истиче, не би искључио, имајући у виду неодговорност и лудило оних који сада воде политику у Приштини, али и лицемерје неких западних земаља.

- Мира ће бити, јер мир чувамо и боримо се за мир, све док неко физички не нападне и не почне да убија Србе. Никад то не бих искључио посебно имајући у виду неодговорност и лудило међу људима који воде политику у Приштини. А и због великог лицемерја неких земаља које пружају прво тиху, па снажну подршку испод жита Харадинају за ово што ради - рекао је Вучић, наводећи да међу тим земљама има и неких из Европе.

Навео је и да нема намјеру да клечи и извињава се за Олују или Клечку и да није спреман да се извињава онима који нису заслужили извињење, само да би се некоме додворавао.

Он је на констатацију да је Милојко Пантић из Савеза за Србију тражио од њега да клечи и извињава се Косову, појаснио да овај представник опозиције тражи да клекне и пред Хрватима, Бошњацима и Албанцима.

- То нећу учинити, осим уколико то није насушна потреба нашег народа. Ја да се извињавам онима који нису заслужили нашсе извињење, нећу да радим да би се додворавао Милојку Пантићу или некима са запада - нагласио је он.

Казао је да води политику у интересу Србије и да се бори за Србију.

- Није ми тешко да молим њемачку канцеларку Ангелу Меркел или кинеског предсједника Си Ђипинга за инвестиције. Молићу и клечаћу за све што је добро за Србију, али да клечим и извињавам се за Олују или Клечку не пада ми на памет - поручио је он.

Вучић је казао да представници Савеза за Србију могу да клече и да се извињавају, што су радили и раније, па нису добили ничије поштовање.

- Никада нећу да унизим своју земљу и дозволим да се понижава наш народ - навео је Вучић.