latinica  ћирилица
21/02/2019 |  13:49 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Неприхватљив пренос надлежности на ниво БиХ

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ посредством свог директора Енвера Халиловића настоји пренијети уставне надлежности ентитета у области акредитовања високошколских установа на ниво БиХ, што је за Српску неприхватљиво.

Рајчевић је упозорио да цијели систем високог образовања у БиХ може остати парализован ако се не испоштује рок Делегације ЕУ у БиХ да до 31. марта буде извршено реакредитовање овдашњих високошколских установа да би биле уписане у државни регистар /који води Агенција на нивоу БиХ/.

Он је објаснио да процес реакредитације јавних високошколских установа у Српској није ни започет због одбијања Халиловића да разговара.

Рајчевић је, на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Владе Српске на којој је разматрана и информација о процесу акредитације високошколских установа у Српској, апеловао да се изађе из ситуације у којој Халиловић цијелу БиХ ставља у позицију таоца, што је недопустиво.

- Апелујем да Савјет министара и Министарство цивилних послова БиХ утичу на Халиловића да се проблем превазиђе како бисмо могли да идемо даље у процес реакредитације свих високошколских установа у БиХ и како не бисмо довели у питање комплетан систем високог образовања у БиХ, а што би довело до негативних посљедица по студенте - рекао је Рајчевић.

Он је додао да би рјешењем овог проблема дипломе стечене на високошколским установама у цијелој БиХ постале међународно валидне, те би се наставило учешће јавних високошколских установа у разним међународним пројектима.

Рајчевић је закључио да надлежни морају утицати на Халиловића у вези са рјешавањем овог проблема, или да на том плану изврше одређене кадровске измјене.

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Српске Биљана Војводић истакла је да Халиловић погрешно тумачи надлежности у области акредитовања, сматрајући да то није дио образовног система и да, самим тим, не подлијеже уставној одредби која образовање сврстава у надлежност ентитета, кантона и Брчко дистрикта.

- Он настоји да кроз усвајање докумената пренесе надлежност у области акредитације на нивоу БиХ, или да Агенција на нивоу БиХ ради акредитовање у кантонима и Српској. То је супротно Уставу БиХ и неприхватљиво за Српску. Поступак акредитације мора да се одвија у складу са прописима Српске уз поштовање надлежности које су законски дате агенцији на нивоу БиХ - поручила је Војводићева.

Она је рекла да је најбитније да су високошколске установе у Српској већ у поступку акредитације и да се као такве сматрају акредитованим у складу са агенцијским правилницима.

- Те акредитације су важеће до 2020. године у складу са допунским рјешењима, припремљеним у Агенцији и достављеним ресорном министарству ради уписа у Регистар високошколских установа. Дакле, никакве посљедице неће наступити по наше студенте и високошколске установе - рекла је Војводићева.

Она је навела да су у вези са проблемом акредитовања упућени дописи на кључне политичке адресе у БиХ како би Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ престала са блокадама у поступку именовања комисија.

- Ми смо у складу са прописима прије девет мјесеци упутили захтјев Агенцији на нивоу БиХ за именовање комисија које би обавиле екстерну евалуацију. До тога, нажалост, није дошло упркос великом броју наших ургенција - рекла је Војводићева.

Она је истакла да је републичка Агенција увела нови механизам обезбјеђења квалитета чиме је прва у БиХ почела акредитацију студијских програма.

- Пријављено је укупно 55 студијских програма са шест високошколских установа - рекла је Војводићева.