latinica  ћирилица
21/02/2019 |  15:38 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Сарадња Српске и Србије на плану стипендирања младих талената

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници информацију о закључењу Меморандума о сарадњи у области стипендирања младих талената између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Полазећи од Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Српске и Србије, два министарства су договорила закључивање овог меморандума у жељи за даљим развијањем и подстицањем сарадње, као и увјерењем да ће сарадња у области стипендирања младих талената допринијети међусобном продубљивању веза.

- Министарства ће развијати и подстицати сарадњу у области стипендирања младих талената јачањем партнерства између Фонда "Др Милан Јели" Републике Српске и Фонда за младе таленте Републике Србије, те успостављање оквира за одрживу сарадњу у области праћења и унапређења стипендирања младих талената Српске и Србије - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Српске дала је сагласност на распоред средстава Фонда за спречавање заразних болести за 2019. годину Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у износу од 600.000 КМ.

У саопштењу се наводи да се средства распоређују за накнаду штете за животиње које су нешкодљиво уклоњене /убијене или заклане/ приликом реализације мјера на сузбијању нарочито опасних заразних болести и зооноза, као и за санацију жаришта након нешкодљивог уништавања заражених животиња.

ЗА СОЦИЈАЛНО ЗБРИЊАВАЊЕ РАДНИКА ОДОБРЕНО 1,4 МИЛИОНА КМ

Влада Републике Српске одобрила је данас средства за социјално збрињавање радника у укупном износу од 1.445.000 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 818 радника из 41 предузећа који су процесом стечаја предузећа остали без запослења или су испунили услов за старосну пензију.

Фонду ПИО Републике Српске распоређује се 1.445.000 КМ, од чега је 951.121 КМ за измирење доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике предузећа Индустрија конфекције "Новотекс" из Требиња, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу након данашње сједнице.

Износ од 493.878 КМ намијењен је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 65 радника из 41 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО до 31. децембра прошле године у складу са рјешењем Владе Српске од 11. јануара 2018. године, који уплатом ових средстава стичу услове за старосну пензију.

Од 2004. до 2018. године реализацијом Програма социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је укупно 62.427 радника из 555 предузећа. Влада Републике Српске за реализацију овог пројекта издвојила је укупно 186.952.303 КМ.

ОВЕ ГОДИНЕ У БАЊЕ ЋЕ БИТИ УПУЋЕНО 600 ЧЛАНОВА БОРАЧКИХ ПОРОДИЦА

Влада Републике Српске данас је дала сагласност на План утрошка средстава за реализацију Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбрено-отаџбинског рата за ову годину којим се предвиђа упућивање 600 лица из ових категорија у бањско-климатске здравствене установе.

За ову сврху Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске обезбиједиће 300.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Реализацијом овог пројекта Министарство исказује бригу за ратне војне инвалиде и чланове породица погинулих бораца, као чланове друштва који су дали највећи допринос у одбрани Републике Српске, истиче се у саопштењу.

Министарство је сваке године, почев од 2005, организовало и спроводило бањску рехабилитацију, и до 2018. године овај вид рехабилитације прошло је 7.658 корисника.

За овај пројект у том периоду укупно је утрошено 3.940.566 КМ.

ДО 30. СЕПТЕМБРА ЗАВРШИТИ АКТИВНОСТИ ПРОГРАМА РАЗВОЈА РУРАЛНОГ ПОСЛОВАЊА

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о реализацији Пројекта развоја руралног пословања /ИФАД 859 БА/, чија је укупна вриједност 21 милион КМ.
Циљ пројекта, који се се реализује од 2016. године, а предвиђено је да све пројектне активности буду завршене 30. септембра ове године, јесте пружање помоћи пољопривредницима који производе за властите потребе, да се трансформишу у комерцијалне произвођаче.

Међу циљевима пројекта јесте и помоћ у развоју непољопривредног предузетничког сектора за отварање нових радних мјеста у руралним подручјима и побољшање услова живота на селу изградњом и рехабилитацијом тржишне сеоске инфраструктуре, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Пројектно подручје обухвата 20 општина у Српској које спадају у групу неразвијених и изразито неразвијених - Језеро, Шипово, Купрес, Мркоњић Град, Рибник, Источни Дрвар, Петровац, Оштра Лука, Крупа на Уни, Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Петрово, Пелагићево, Доњи Жабар, Вукосавље, Шамац, Брод, Дервента и Србац, у којима има приближно 50.000 сеоских домаћинстава.

Реализација активности у оквиру пројекта одвијају се у двије компоненте - подршка пословним активностима на селу и тржишна инфраструктура на селу.

У оквиру прве компоненте у току је реализација набавке разне опреме и механизације која ће омогућити члановима удружења и задруга да квалитетније и брже обављају активности на својим имањима.

"Кандидовано је 49 захтјева за инвестициону подршку произвођачким групама, чија вриједност се процјењује на 1.564.513 КМ. Укупан број корисника, који ће бити у могућности да користи набављену опрему, процијењен је на 1.500", наглашава се у саопштењу.

У оквиру компоненте тржишне инфраструктуре на селу, све пројектне општине заједно са корисницима кандидовале су инфраструктурне потпројекте у два циклуса инвестирања /у 2017. и 2018. години/ у различиту сеоску инфраструктуру.

"Структура реализованих потпројеката показује да је до сада највећи проценат средстава употријебљен за реконструкцију и изградњу сеоских путева и система за водоснабдијевање, за шта су на терену корисници показали највећу потребу. Укупно расположива средства за ову компоненту износе 13.665.860 КМ или 682.869 КМ просјечно по свакој пројектној општини", наводи се у саопштењу.

Став Владе Републике Српске јесте да се започете пројектне активности, уговорене по пројектним процедурама до 31. марта, могу завршити и финансирати из средстава Владе Српске, општина и корисника, одобрених за суфинансирање изградње сеоске инфраструктуре у оквиру пројекта Развоја руралног пословања, најкасније до 30. септембра.

Влада је данас усвојила и информацију о плану расподјеле средстава за спровођење програма за дјецу у години пред полазак у школу, за шта ће бити обезбијеђено 337.016 КМ.

"У тромјесечни предшколски програм ове године биће укључено 4.353 дјеце, што представља око 45 одсто укупног броја дјеце у Републици Српској која у септембру треба да крену у први разред. Програм ће бити реализован у 39 предшколских установа и 74 основне школе широм Српске", истиче се у саопштењу.

Програм ће се изводити од 1. марта до 31. маја и трајаће сваки радни дан по три часа дневно укупно 180 минута.

Министарство просвјете и културе од 2011. године организује тромјесечни предшколски програм за дјецу која нису похађала предшколску установу и овај програм се остварује у предшколским установама и неким основним школама, у срединама у којима нема предшколских установа, а на основу обезбијеђених средстава у буџету Републике Српске и других извора финансирања.

Од 2011. године кроз овај програм прошло је 33.280 дјеце, за шта је Влада Републике Српске обезбиједила 2.553.442 КМ.

Програм припреме за дјецу пред полазак у школу представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење и, као посебна мјера, осим тога што подстиче квалитетан развој дјетета и олакшава почетак обавезног школовања, пружа родитељима подршку у тој улози, додаје се у саопштењу.