latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:52 | Аутор: СРНА

Вучић: Срби не треба да улазе у "косовску војску"

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Албанци на Косову и Метохији желе да укључе што више Срба у такозвану косовску војску, те позвао Србе да то не чине.
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll)Фото: ТАНЈУГ

- Сада им иду конкурси за косовску, односно албанску војску и нарочито на томе инсистирају у Косовском Поморављу у српским селима, од Горњег Кусца до Новог Брда, до Пасјана, Партеша, Доње Будриге и другим. Хоће да покупе највећи број Срба за "косовску војску" - рекао је Вучић за Телевизију Прва.

Он је данас у Рашкој након разговора са представницима Срба са Косова и Метохије навео да је упознат о томе да људи из Штрпца и Грачанице имају све већих проблема са допремањем намирница из централне Србије, те да чак и на сјеверу Косова има проблема, јер Албанци организују пограничну полицију да провјеравају како је роба стигла и отимају је.

Вучић је нагласио да сваког дана на Косову и Метохији српском народу пријете, те да је порука Србије да ће чувати мир и стабилност, али да то нико не треба да схвати као знак слабости, јер Београд неће дозволити никоме, па ни Приштини, да нападне српски народ.

Он је истакао да се у Приштини понашају неодговорно, да нису испунили оно што пише у Бриселском споразуму о заједници српских општина, да су увели таксе од 100 одсто на српску робу, желећи да униште српски народ на Космету, да га протерају са својих вјековних огњишта, али и да нанесу економску штету Србији.

Према његовим ријечима, Србија ту штету може да истрпи, али неће одустати од националних и државних интереса.