latinica  ћирилица
22/02/2019 |  16:24 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Захарова: Недопустива изјава Едија Раме да је Космет дио Албаније

Русија апсолутно недопустивом сматра изјаву албанског премијера Едија Раме да је Косово и Метохија дио Албаније, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik)

Захарова је на редовном брифингу за новинаре поручила да Русија не може да остане без коментара на изјаву албанског премијера Едија Раме да је "Косово дио Албаније" и да "уједињење Косова и Албаније није план "Б", већ план "А", преноси "Спутњик".

- Можда нисмо добро превели ту изјаву, због чега смо је више пута провјеравали. Премијер Албаније /Рама/ повезао је реализацију тог плана са корекцијом граница о којој се активно разговара на крају преговарачког процеса и постизања коначног споразума Београда и Приштине. Такву реторику сматрамо апсолутно недопустивом - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, ту је у суштини ријеч о посезању за територијом Србије и статусом Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

- Ми то сматрамо кршењем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН. Очекујемо да ће Запад реаговати на такву изјаву и геополитичке планове. Жељела бих још да кажем да то поткопава стабилност и погоршава повјерење у балканском региону и компликују дијалог Београда и Приштине - упозорила је Захарова.