latinica  ћирилица
23/02/2019 |  09:27 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Бјелица најавио кандидатуру за предсједника СДС

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица најавио је своју кандидатуру за предсједника СДС-а на предстојећим унутарстраначким изборима.
Милован Бјелица - Фото: СРНА
Милован БјелицаФото: СРНА

Бјелица је рекао да његова одлука није исхитрена, нити је плод тренутног расположења, већ је услиједила након што је дуже вријеме пратио размишљања и ослушкивао ставове чланова и симпатизера ове странке.

Он очекује подршку чланова СДС-а за своје активности на сређивању стања у странци, с обзиром да је један од људи са највише година дјеловања у СДС-у.

- Ситуација у СДС је тешка, а настала је као посљедица несарадње предсједника странке /Вукоте Говедарице/ са члановима и општинским одборима, чиме се губи квалитетна комуникација са базом, од које треба да потичу све идеје и активности - рекао је Бјелица.

Он сматра да се у СДС повлаче лоши потези - појединци се искључују из странке, распуштају се градски и општински одбори и у повјереништва се доводе послушници и предсједнику блиски људи, а не бирају чланови који имају подршку чланства СДС-а.

Бјелица за своју кандидатуру за предсједника СДС очекује подршку органа странке, прије свега Општинског одбора СДС Соколац, Градског одбора Источно Сарајево и Регионалног одбора сарајевско-романијске регије, односно изборне јединице осам.

- Вјерујем да ћу добити подршку чланства и симпатизера странке, јер постоји низ аргумената за то, а ако неко изнесе јаче аргументе, сигурно ћу их уважити - рекао је Бјелица.

Образлажући зашто заслужује и очекује подршку чланова странке, Бјелица наводи да ће се залагати да се СДС врати поштивању изборних принципа и да се држи статута и програма.

- СДС мора постати расадник демократске свијести, код чланова и симпатизера мора промовисати политичку толеранцију и све учинити да окупи што већи број младих, мора да споји младост и искуство, што интерактивно даје снагу политичарима средње генерације - рекао је Бјелица.

Да би дошло до даљег јачања странке, Бјелица сматра да СДС мора позвати оне који су неправедно одстрањени из њених редова, оне који су незадовољни и који су апстинирали од рада унутар партије.

Он подсјећа да је одржана само једна сједница Предсједништва СДС и да се већ неколико мјесеци нису састали, тако да се нису могли заузети ни заједничке ставове о битним питањима за странку и бираче.

Бјелица наводи да у странци нису донијели одлуку о именовањима кандидата за недавне пријевремене изборе за начелнике и градоначелнике, тамо гдје су распуштени градски и општински одбори СДС.

Он наводи случај у Добоју гдје је Говедарица сам себе именовао за повјереника и сам предложио кандидата за градоначелника који је веома кратко вријеме био члан СДС, односно да је, према информацијама појединих чланова повјереништва, потписао приступницу у новембру.

Бјелица додаје да органи странке нису подржали кандидата ПДП у Требињу, као и у осталим општинама, нити је СДС предложио своје кандидате.