latinica  ћирилица
23/02/2019 |  16:13 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Наредног мјесеца отварање новог погона у Сребреници - посао за 40 радника

Ускоро би у Сребреници запослење могло наћи око 150 људи. Већ 11. марта, на Дан општине, биће уприличено отварање погона текстилне индустрије, у којем ће у првом кругу бити запослено 40 особа, углавном жена. Након тога, слиједе и нова запошљавања.

Претходна година била је година инфраструктурних пројеката у Сребреници, а текућа ће бити година у којој ће приоритет бити нова запошљавања – истиче први човјек Сребренице. Адаптације објеката за отварање три нова погона приводе се крају.

- Оно што је најизвјесније и што ће бити уприличено за Дан општине 11. марта, јесте отварање фабрике текстилне индустрије која ће, у првом кругу, запослити 40 жена и мушкараца. Имамо заинтересоване и дрвопрерађиваче, и трећи погон за производњу унутрашње столарије од медиапана - рекао је Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Општина ће сваком озбиљном инвеститору изаћи у сусрет одређеним подстицајима и припремом објеката у којима ће бити смјештен погон.

- Ми никако нисмо у губитку нити су та средства неоправдана. Свако од њих је вратио средстава да ли кроз плате, или кроз доприносе радницима - каже Грујичић.

Међутим, тренд одласка становништва није заобишао ни Сребреницу. Сребреничани се, стога, питају да ли ће имати ко да ради у новоотвореним фабрикама.

Анкетирани Сребреничани истичу да је младих у овој општини све мање, и сматрају да би било добро што прије да се отворе радна мјеста. Кажу, давно је требало покренути иницијативу да се људи запосле, да млади остану, како омладина не би наставила са трендом одсељавања.

Да је у Сребреници позитивна пословна клима, показује и случај србијанске фабрике за израду грађевинских контејнера, која готово годину дана послује у овој општини. Фирма "Економик Груп" тренутно запошљава око 30 радника, а у плану је и проширење.

- Нама је и даље Сребреница повољно подручје, гдје можемо наћи квалитетну радну снагу, људе који су вриједни и заинтересовани за рад. Имамо у плану да запослимо још десетак до петнаест радника, зато што крећемо у производњу још неких дијелова - истакао је Бојан Ранкић, власник фабрике "Економик Груп".

На евиденцији Бироа за запошљавање у Сребреници тренутно је 1.768 особа.