latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:49 ⇒ 24/02/2019 | 08:04 | Аутор: РТРС

Ћурић: У олујном невремену причињена штета од више милиона КМ

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је да је, према првим процјенама, у олујном неврему причињена штета од више милиона КМ.

Ћурић, који је и шеф Штаба за ванредне ситуације, каже да свака два минута добијају по једну нову пријаву о штети која је настала услијед јаког удара вјетра, који су достизао и до 100 километара на час, а да су то сада примили око 500 пријава.

Он је истакао да су посебно оштећени градски парк, који је у послијеподневним часовима саниран, те објекат затвореног базена у изградњи, средњошколски центар, као и приватни објекти на којима је, најчешће, оштећен цријеп или димњак.

Наводећи да је у Требињу дувао олујни вјетар са орканским ударима, Ћурић истиче да на подручју требињских мјесних заједница стање није алармантно и да градске службе могу да одговоре на захтјеве грађана.

- Према Бофоровој скали, која има до 12 јединица, у Требињу је забиљежена јачина између девет и 10. Када вјетар дува том брзином - чупа дрвеће из земље и наноси велике штете на зградама, што се и дешавало код нас - навео је Ћурић.

Он каже да су у приправности све надлежне службе - Цивилна заштита, ватрогасци, шумари, радници Комуналног предузећа, "Електро-херцеговине" и "Водовода".

- Замолио бих све грађане да имају разумијевања, да не пријављују мање штете које сами могу да санирају, јер ће у наредним данима доћи комисија која ће се бавити финансијском надокнадом, већ да пријављују само ону штету коју нису у могућности да сами ријеше - навео је Ћурић.