latinica  ћирилица
23/02/2019 |  20:42 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Радојичић отворио 15. Зимско прело

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић отворио је вечерас традиционалну културно-спортску манифестацију "Зимско прело", која се одржава у Мјесној заједници Горња Пискавица.
Игор Радојичић отворио "Зимско прело" - Фото: СРНА
Игор Радојичић отворио "Зимско прело"Фото: СРНА

Радојичић је рекао новинарима да се "Зимско прело" успјело сачувати, јер поткозарско становништво воли тај догађај.

Он је навео да су овдашња културно-умјетничка друштва и удружења на бројним сајмовима и другим мјестима у иностранству преносили причу о Пискавици и прелу, те да ће град Бањалука наставити да подржава овај догађај.

"Важно је одржати народну ношњу, храну, музику и остале елементе традиције", оцијенио је Радојичић и додао да град настоји да на том подручју унаприједи друштвени живот изградњом бројних објеката и инфраструктуре.

Портпарол Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић рекла је да су овакве манифестације чувари обичаја и традиције.

"Ова манифестација чува и баштини обичаје, не само поткозарског краја, већ и цијеле Крајине и српског народа. Показује како су живјели наши људи прије 50, 100 година", рекла је Бранковићева и додала да је "Зимско прело" дио туристичке понуде града на Врбасу.

Манифестацију, која је отворена на платоу испред Основне школе "Ћирило и Методије", организовали су чувари обичаја из Пискавице у сарадњи са Туристичком организацијом Бањалуке.

У оквиру манифестације одржано је такмичење у старим спортским дисциплинама попут народног вишебоја и потезања конопца, а културни дио обиљежили су наступи крајишких пјевачких група, групе "Делије с Мањаче", здравичара Симе Шолака и Културно-умјетничког друштва "Пискавица".

На манифестацији су додијељене повеље и уручене награде најбољем домаћину, ратару и воћару.

Посјетиоци "Зимског прела" могли су да у оквиру манифестације дегустирају бројна народна јела.