latinica  ћирилица
24/02/2019 |  15:01 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Лукач: У Српској најважније јединство

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас у Приједору да је у Српској најважније јединство и да сви морају да се боре за оно што је национални интерес.
Приједор - Драган Лукач - Фото: СРНА
Приједор - Драган ЛукачФото: СРНА

- Оно што је национални интерес, без обзира на борбу странака и појединаца, за то сви морамо да се боримо и ту нема одступања - рекао је Лукач у обраћању на свечаној академији поводом обиљежавања 25 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Он је подсјетио да сваки од девет одреда ове бригаде има свој дан који се обиљежава, да сама бригада свој дан обиљежава исто када и МУП, да се ти датуми не смију заборавити и да се морају оставити млађим генерацијама које нису биле у рату, посебно онима које настављају путем Специјалне бригаде полиције.

- Специјалну антитерористичку јединицу МУП-а Републике Српске попуњавамо из године у годину и ту видим и генерације рођене 1992. и током рата и касније. Оно што тражим од њих и њихових команданата је да морају знати историју Специјалне бригаде полиције, јер, ако не знају своју историју, неће имати сигурну будућност. Они је знају и лијепо је видјети да нас има ко наслиједити и ко је спреман бранити све вриједности које смо ми бранили - поручио је Лукач.

Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Златко Брдар рекао је да су борци овог одреда били храбри, одважни и дисциплиновани и да су имали јасан циљ - остати на свом огњишту и у миру живјети у Републици Српској.

- Најтеже ми је било доћи на кућни праг и мајци, оцу и породици рећи да им је погинуо син. Трајно су записана и неизбирисива имена тих синова и споменик смо им подигли одмах 1996. године, међу првима у Републици Српској. Једна смо од најорганизованијих јединица у Српској, јединствена и сложна у рату и у миру и код нас ријеч част није заборављена - поручио је Брдар.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић рекао је да је част обратити се најелитнијим борцима и да то говори из властитог искуства, из небројаних заједничких битака и из свега што је лично доживио.

- Ми смо се борили да сачувамо народ и српску територију и створимо Републику Српску. И успјели смо у томе у највећем проценту, имајући у виду омјере у Првом и Другом свјетском рату. Борили смо се да у овој држави живи народ, а не да из ње одлази и зато шаљемо поруке свима који доносе одлуке, нарочито Влади Републике Српске, да предуземе све мјере да задржи народ у миру. У супротном, то нам историја не би опростила - поручио је Савчић.

Он је чланове БОРС-а позвао да буду свјесни притисака којима је ова популација и организација изложена са многих страна.

- Многи заборављају да смо ми невладина организација. Неки би хтјели да од нас направе антивладину, други антиопозициону организацију, а ми нисмо ни једно ни друго. Ми треба да будемо корективни фактор за питања од виталног интерса за Републику Срспку и подјеле међу нама нису добре. Увјерен сам да је јединство полиције и војске било пресудно у рату, као што је данас пресудно јединство унутар БОРС-а - додао је Савчић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да су и Специјална бригада полиције и Седми одред играли велику улогу у садејству са борцима Војске Републике Српске у одбрани, како територије Српске, тако посебно у одбрани Приједора.

Свечаној академији претходили су парастос у Цркви Свете Тројице у Приједору и полагање вијенаца на централни споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За крст часни", док су синоћ промовисане књиге "На бранику отаџбине" Саше Николића са Пала и трилогија "Јањичар", "Устаник" и "Четник" аутора Саше Едија Ђорђевића из Смедерева.

Седми одред Специјалне бригаде МУП-а Српске формиран је 22. фебруара 1994. године и учествовао је у борбеним дејствима у зонама одговорности свих шест корпуса Војске Републике Српске. У рату је погинуло 114 припадника Специјалне бригаде МУП-а Српске, међу којима и шест припадника Седмог одреда.

Специјална бригада овјенчана је највишим одликовањима Српске као што су Ореден Немањића, Медаља Петра Мркоњића и Орден Његоша првог реда.

Повезане вијести:

Лукач на обиљежавању 25 година 7. Одреда Специјалне бригаде полиције