latinica  ћирилица
26/02/2019 |  22:04 ⇒ 23:34 | Аутор: СРНА

Потребно побољшати и ојачати Устав Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је поводом 27 година од доношења Устава Републике Српске да тај устав треба да буде побољшан у неким стварима и ојачан зато што су Српској интервенцијама високог представника у БиХ одузете неке надлежности.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

- Високи представник у БиХ интервенисао је у Устав са тридесетак амандмана, мијењајући његову суштину - рекао је Додик за РТС и истакао да је Република Српска народни пројекат, те подсјетио да је он као посланик присуствовао доношењу њеног Устава 1992. године.

Он је нагласио да је високи представник крадљивац права Српске, али да није успио да разгради и укине Републику Српску, нити да изгради БиХ.

Према његовим ријечима, високи представник је сада у БиХ само за, како они то кажу, не дај Боже, ако дође до разградње БиХ да то спријече.

- Наравно, неће ни то моћи да спријече. Уколико се у БиХ не постигне консензус, неће ту помоћи ни високи представник - додао је Додик.

Он је истакао да институција високог представника не може имати подршку Републике Српске, посебно не некадашњи високи представаник Педи Ешдаун који је дјелимично и успио да девастира позицију Српске.

Додик је нагласио да је добио политичку подршку народа за мјесто у Предсједништву БиХ, чија је позиција девастирана, такође, одлукама високог представника.

Говорећи о формирању власти у БиХ, Додик је истакао да је Република Српска са своје стране учинила све, као и Хрвати, а да се чека само бошњачка политичка структура која стално спекулише и нешто чека.

Он је оцијенио да бошњачки политичари желе да сачувају постојећу структуру Савјета министара, те истакао да тиме ризикују да блокирају сву земљу.

Додик је истакао да је у Предсједништво БиХ изабран вољом српског народа да ојача позицију Републике Српске у БиХ.

Он је поновио да Република Српска тражи да се поштује слово Дејтонског споразума, односно да се поштује Устав БиХ.

Повезане вијести:

Уколико самопроглашено Косово уђе у УН и Српска ће се позвати на то право

Додик: Референдум ако у Уставном суду прође одлука о промјени имена