latinica  ћирилица
26/02/2019 |  22:21 ⇒ 27/02/2019 | 11:36 | Аутор: РТРС

Додик: Референдум ако у Уставном суду прође одлука о промјени имена

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТС да ће Република Српска провести референдум и одвојити се од БиХ уколико у Уставном суду БиХ буде прошла одлука о промјени њеног имена. Додик је рекао да би у том случају било реаговања са Запада, али и да постоје земље које би то подржале. Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Додик, који је предсједник СНСД-а, каже да у том случају ни са ким не улази у коалицију, већ да је ту ријеч само о коришћењу права која припадају Републици Српској.

Изетбеговић је тај који би требало да прихвати избор Срба и Хрвата у БиХ, а њему је отворено изнесен став о иницијативи за промјену имена Републике Српске - ако се тражи да се нешто дода у назив то може бити само Република Српска - Западна Србија и то је нешто што би људи у Српској прихватили.

- Дође ли иницијатива о промјени имена Републике Српске у Уставни суд, Српска ће предузети мјере утврђивања њеног статуса и о томе постоји договор политичких странака из Српске. Ми ћемо провести референдум и одвојити се од БиХ - поручио је Додик.

Говорећи о формирању Савјета министара, Додик каже да су и Срби и Хрвати изабрали своје представнике. Он истиче да је Република Српска одавно формирала власт, да су Хрвати изабрали своје представнике, али да се бошњачка страна не консолидује.

- Уопште нисам без размишљања да се то намјерно чини како би се сачувала постојећа структура на нивоу Савјета министара. Међутим, они морају да знају да у оваквој консталацији неће радити Парламент, Дом народа, ни Предсједништво и да ризикују да блокирају читаву земљу - наглашава Додик.

Говорећи о Уставу Републике Српске, чија ће 27. годишњица бити свечано обиљежена у четвртак - 28. фебруара у Београду, Додик каже да би Устав требало да буде ојачан јер су у њега интервенисали високи представници који је заправо требало да спроводе Дејтонски споразум, а не да мијењају један међународни уговор прилагођавајући га неким другим концепцијама. Он каже да су и код Савјета министара интервенисали и да он данас има девет министара, а не предвиђена три.

- То је био покушај да се направи влада БиХ, а Савјет министара је помоћни орган. Тако је Предсједништво БиХ девастирано - наглашава Додик.

Када је ријеч о НАТО интеграцијама, предсједавајући Предсједништва понавља да у БиХ о томе не постоји сагласност и да приликом недавне посјете Бриселу нико то питање није поставио као услов за чланство у Европској унији. То чине друга два члана Предсједништва, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, са којима, каже, за сад није било тешких тема.

Када је ријеч о сарадњи са Србијом, Додик каже да поштује став предсједника Србије Александра Вучића који разумије ситуацију у БиХ и који истиче да поштује интегритет и цјеловитост БиХ и све што договоре два ентитета и три народа.

Повезане вијести:

Потребно побољшати и ојачати Устав Српске

Уколико самопроглашено Косово уђе у УН и Српска ће се позвати на то право