latinica  ћирилица
26/02/2019 |  23:32 | Аутор: СРНА

Уколико самопроглашено Косово уђе у УН и Српска ће се позвати на то право

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Косово и Метохија свесрпско питање, те да ће се, уколико би евентуално било примљено у УН и Српска позвати на то право, али да ни Хрвати у БиХ сигурно не би пропустили ту прилику да се отцијепе од БиХ.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

- Милим да, уколико се констелација направи таквом, ни Хрвати неће пропустити прилику да се и они одвоје од БиХ. Онда би се поставило питање - ко би ту остао? - рекао је Додик за РТС.

Он је нагласио да Срби у БиХ сматрају да, уколико је некоме прихваћено то право, и Република Српска може да се на то позове. Он је подсјетио да се Република Српска, одмах након што је Косово једнострано прогласило независност, изјаснила одлуком Народне скупштине да ће, уколико Косово уђе у УН, и Српска имати право да се одвоји од БиХ.

- То пише у нашој резолуцији од прије десет година - подсјетио је Додик.

Према његовим ријечима, такав сценарио - одвајања од БиХ политичком вољом народа, замислив је без рата.

- Бошњаци то не желе, али ће на крају схватити да је то и за њих најбоље - да имају територију којом перспективно могу да управљају и врше власт - рекао је Додик.

Додик је поновио да је Косово свесрпско питање.

- У државном смислу јесте питање државе Србије, али у смислу националног поимања и доживљаја тог питања, то је свесрпско питање - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нема Србина, ма гдје живио, да нема став о питању Косова и Метохије.

На питање колико је реално да Српска доноси своје рјешења у складу са рјешавањем косовског питања, Додик је нагласио да Српској "не морају бити разлог и повод Шиптари, односно Албанци", али да мора имамти своје концепције.

Он је оцијенио да би 95 одсто Срба сада гласало за самосталност Српске.

Упитан ко би признао Српску у том случају, Додик је рекао да Британци сигурно не би, јер су они у БиХ мешетарили.

- Дио антисрпске политике коју покушавају да спроведу у различитим временима увијек са жаром да направе штету Србима и њиховом националном интересу на Балкану - рекао је Додик.

Он је нагласио да Срби нису авантуристи.

- Нисмо ми они који ће урадити ирационалну ствар, поготово не ону која би могла да доведе до тог да се тамо отпочне било какав оружани сукоб. Ја не вјерујем да је он тамо могућ. Једино је могућност одлуке да интервенише НАТО, а да се дође до сукуба између Републике Српске и Федерације БиХ, то је немогуће - увјерен је Додик.

Он је појаснио да у БиХ постоји заједничка војска која би се у случају сукоба одмах распала.

- Бошњаци имају само кантоналне полиције којима је забрањено да улазе у простор другог ентитета. Тако да је то искључено са тог становишта - рекао је Додик.

Додик је рекао да је суштина његове политике као српског члана Предсједништва БиХ одбрана Републике Српске и добробит људи који живе на том простору, те очување мира.

Повезане вијести:

Додик: Референдум ако у Уставном суду прође одлука о промјени имена

Потребно побољшати и ојачати Устав Српске