latinica  ћирилица
28/02/2019 |  13:54 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

"Позориште без граница" у мјесној заједници Поткозарје (ФОТО)

Удружење грађана "Центар за маме" уз подршку Града Бањалука реализује пројекат "Позориште без граница" који има за циљ промоцију културе у приградским мјестима.
Позориште без граница - Фото: РТРС
Позориште без границаФото: РТРС

У мјесној заједници Поткозарје глумци Градског позоршта Јазавац извели су представу "Пут по свијету на тротинету" пред више од 100 ученика Основне школе "Милутин Бојић". Овај пројекат има за циљ промоцију културе у приградским насељима у којима културни и едукативни садржаји нису доступни.

Координатор пројекта, Николина Аничић, изјавила је да је један од основних циљева Удружења грађана "Центар за маме" организација активности на унапређењу културе, већа доступност културних садржаја те приближавање умјестности трудницама, мајкама, дјеци те породици уопште.

Позориште без граница (Фото: РТРС)

- У складу са овим циљем реализујемо пројекат "Позориште без граница" уз подршку Града Бањалука и планирамо реализацију сличних активности у будућности – изјавила је Аничићева.

Општи пројектни циљ је приближити дјеци Бањалуке у руралним подручјима позоришну умјетност, навику и културу одласка у позориште.

- Надам се да ће оваквих и сличних пројеката бити још више у будућности јер сва дјеца без обзира гдје живе заслужују да уживају у култури и културним дешавањима - изјавио је глумац Велимир Бланић.

Учење дјеце о важности одласка у културне установе и стицање позитивних навика у раном дјетињству које се преносе на каснију доб је од изузетног значаја.

- Као школа са руралног подручја јако нам је битно да остваримо контакте са културним институцијама као што су позоришта. Важно је да наши ученици имају овакве садржаје пошто је ово сеоско подручје а културна дешавања се углавном дешавају у граду - изјавио је Душко Петровић, директор основне школе Милутин Бојић у Поткозарју.