latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:47 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Прича о телентованом ученику Марку Ристићу из Бијељине

Марко Ристић, ученик деветог разреда бијељинске школе ''Кнез Иво од Семберије'', глумац, рецитатор, бесједник.

Писао је сценарије за кратко-метражне филмове, а онда дошао на идеју да сними поучни документарни филм "Тинејџерско доба", који је приказан у школи, а говори о искушењима и недоумицама кроз које пролазе адолесценти. Марко похађа школу глуме, већ пет година свира на гитари, помоћни је тренер каратеа и, уз све то, ниже петице у школи.

Сценарио за документарац ,у трајању од 23 минута и 44 секунде, Марко је написао за неколико дана, инспирисан серијом, а подстакнут причама родитеља који су некада радили сличне пројекте . ''Глумачку'' екипу у овом подухвату подржала је школа, у чијем холу је и приказан филм.

- Та премијера ће ми заувијек остати у сјећању, никад је нећу заборавити зато што је то био мој први пројекат, мој први филм, моје прво филмско искуство и што је најважније и што ми је најдраже, што смо то ми ученици успјели да урадимо - прича Марко.

Филм се бави проблемима младих, међу којима је и вршњачко насиље. Сва искушења кроз која пролазе тинејџери приказана су кроз три главна лика: Кољу - лик негативца, Рилета - који глуми жртву, док је Марина тас на ваги између добра и зла.

- Подржава нас школа, наставница Милица Стојановић која је све вријеме уз нас, али просто, чак и на пробама смо били сами, све смо одрађивали, тражили мјеста на којима ћемо да снимамо и било је једно предивно искуство - каже ученица Анастасија Гогић.

- Мислим да смо одрадили професионално, један од наставника нам је помагао током снимања, озвучење, едитовање све је радио, мислим да је вриједно да се тај филм погледа - додаје Михаило Мичановић,

Наставница Милица Стојановић која води драмску секцију подржала је младе ствараоце, а Марку предвиђа сјајну буудћност.

- Има телента, убједљив је док говори и заиста убјеђује слушаоца у оно што говори - истиче наставница.

Марко је прије пет година глумио и у краткометражном филму "Утјеха", који је након поплава рађен за УНИЦЕФ. У школи се представио и са монодрамом ''Како сам упознао Деда Мраза'', за коју је написао сценарио и текст.

Тренутно припрема нови филм, у коме ће бити и комедије и драме, а радиће га у сарадњи са дипломираним глумцима.