latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:25 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Милион марака за програме запошљавања, самозапошљавања и приправнике

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас у Бањалуци да би Влада Српске требало да на идућој сједници усвоји Акциони план запошљавања за ову годину, који обухвата програме запошљавања, самозапошљавања и приправнички стаж за шта ће из буџета бити издвојено милион КМ.

Након састанка са представницима Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Милуновић је рекао новинарима да је ресорно министарство кроз акционе планове запошљавања од 2011. године запослило 1.803 дјеце погинулих бораца, док је на евиденцији незапослених још њих 1.149.

Милуновић је истакао да Пројекат запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца има 63 одсто успјешности, што се сматра задовољавајућим.

Он је рекао да ће у Републици Српској бити настављено стамбено збрињавање борачких категорија кроз доношење нове Уредбе којом ће бити отклоњене све могућности злоупотребе.

Милуновић је рекао да ће ресорно министарство подржати настојање Републичке организације да се подигну спомен-обиљежја погинулима из Републике Српске на простору ФБиХ и пројекте издаваштва те организације.

Предсједник Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је у посљедње вријеме евидентан проблем код појединих породица несталих које су на класичан начин идентификовале и сахраниле своје најмилије и погријешиле.

- Имамо велики проблем да убиједимо породице да дају крвне узорке и прихвате ревизију и реексхумацију посмртних остатака својих најмилијих, како би Инстутут за нестала лица БиХ заједно са Републичким центром и Заводом за судску медицину извршили додатну анализу и идентификацију посмртних остатака - појаснио је Митровић.

Он је рекао да приликом запошљавања дјеце погинулих бораца постоји бирократски однос код одређених институција и појединаца при одлучивању за запошљавање дјеце породица погиунулих.

Према његовим ријечима, проблем је интервју и ова организација предлаже да он буде бодован са једним до два бода или "задовољио" односно "није задовољио", чиме би биле спријечене манипулације.

Он је рекао да још има 700 породица погинулих које нису стамбено збринуте, због чега је потребно да Влада Републике Српске донесе уредбу о плановима реализације и пројектом финансирања.

Митровић је рекао да Републичка организација породица погинулих захтијева да породице са два погинула борца добију породичну пензију, односно 50 одсто од пензије коју добијају породице са три погинула члана.

- Питање изградње спомен-обиљежја у ФБиХ у Добровољачкој улици и Тузли је велики проблем који не можемо да ријешимо због опструкције тамошњих власти које траже урбанистичку сагласност. Мислимо да би Савјет министара требало да донесе исте критеријуме за постављање спомен-обиљежја на простору БиХ - закључио је Митровић.