latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:10 ⇒ 18:16 | Аутор: ТАНЈУГ

КПС демантује покретање акције

Косовска полицијска служба (КПС) огласила се поводом информација да су приштинске власти активирале акцију "Челични прстен".

Та акција подразумијева блокаду путних праваца и контролу возила и лица.

На питање Танјуга да ли је тачно да је Приштина активирала полицијске трупе како би блокирала алтернативне правце из централне Србије и који је разлог, портопарол КПС-а Баки Кељани је одговорио да не постоји "ништа конкретно" и да полиција ради на спречавању оганизованог криминала и кријумчарења, те да предузима акције на основу законских овлашћења.

Поједини београдски таблоиди пренијели су да су приштинске власти покренуле акцију блокаде путева, контролу возила и лица и да се полиција се налази на свим алтернативним прелазима.

Телеграф преноси да је КПС повукла дијелове пограничних јединица са прелаза према Сјеверној Македонији и Албанији и да ће њени припадници јединица бити распоређени на сјеверу Косова и Метохије.

Они ће, наводно, имати само један задатак, а то је блокада алтернатнивних путева који воде из централне Србије ка сјеверу Космета.

Портал наводи да се акција доводи у везу чак и са тајним списковима "виђенијих Срба", против којих се припремају оптужнице.

Ало.рс такође преноси да извори блиски КПС наводе и да постоје назнаке да ће спровести хапшење српских функционера са Косова.

Неименовани извор тог потала наводи да косовска полиција примјењује оперативни план "челични прстен" у циљу застрашивања Срба, који подразумијева блокаду путева којима се грађани крећу, као и контролу возила и лица.

Међутим, ТВ Прва није успјела да добије потврду из косовске полиције да је та акција покренута. Дописник те телевизије наводи да не постоји никаква ванредна ситуација, те да је ријеч о појачаном присуству КПС и цариника на административним прелазима ка централној Србији, због спречавања шверца робе, а то појачано присуство цариника и полиције траје већ 20 дана.