latinica  ћирилица
11/03/2019 |  19:08 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

СМ донио одлуку о привременом финансирању другог тромјесечја

Савјет министара у техничком мандату данас је донио одлуку о привременом финансирању институција и међународних обавеза БиХ за период април-јуни, у износу 237.500.000 КМ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Финансирање вишегодишњих пројеката, који су усвојени у буџетима претходних година, као и програма посебних намјена, биће настављено из средстава која су пренесена у складу са Законом о финансирању институција БиХ, односно осигурана намјенским донацијама, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Доношењем одговарајућих одлука и закључака Савјет министара у техничком мандату наставио је припреме за одржавање годишњег састанка гувернера Европске банке за обнову и развој, највећег скупа ове врсте икада организованог у БиХ.

Осим годишњег састанка гувернера ЕБРД-а, биће одржан бизнис форум и састанак донатора.

То би требало да буде велика инвестициона конференција у Сарајеву од 7. до 9. маја, с фокусом на повезивање економија за снажнији раст БиХ.

Процјењује се да ће на конференцији учествовати око 3.500 гостију, односно око 2.000 високих званичника, гувернера и дипломата и 1.500 представника бизнис заједнице из 82 земље.

Према првим процјенама, ЕБРД у развој у наредне четири године планира да пласира више од 300 милиона евра у развој економије БиХ.

Усвојена је и Анализа спољнотрговинске размјене БиХ за прошлу годину, у којој се наводи да су главне карактеристике биле повећање укупне размјене и раст извоза.

Укупна робна размјена БиХ у 2018. године износила је 31,17 милијарди КМ, од чега је 11,9 милијарди КМ био извоз, а 19,27 милијарди КМ увоз, те је забиљежен спољнотрговински дефицит од 7,37 милијарди КМ.

На данашњој сједници усвојен је и Програм рада Савјета министара за ову годину који је фокусиран на реализацију четири приоритета: европске интеграције, економски развој, јачање владавине права и међународна сарадња.