latinica  ћирилица
11/03/2019 |  21:39 ⇒ 12/03/2019 | 08:16 | Аутор: РТРС

Одблокирана акредитација универзитета у БиХ

Управни одбор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ донио је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о нормама.

Тиме је одблокиран процес реакредитације високошколских установа и студијских програма у БиХ. То су, гостујући у нашој емисији Укрштеница, потврдили директори надлежних агенција у Републици Српској и на нивоу БиХ.

Данас су именоване и комисије, што је, кажу потврда да нема препрека да БиХ, до истека рока Делегације ЕУ у БиХ, 31. марта, заврши процес реакредитовања високошколских установа.

- Не постоје препреке да се изврши именовање комисије, а то је данас и урађено. Наше високошколске установе већ почињу са поступцима реакредитације. Ове седмице су посјете Универзитету у Источном Сарајеву, такође и Универзитету у Бањалуци. Може се очекивати да се све уради у роковима које је дала Европска унија, а то је 31. март - рекла је Биљана Војводић,  директорица Агенције за акредитацију високошколских установа у Републици Српској у емисији Укрштеница наше телевизије.

Директор Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ Енвер Халиловић навео је да је коначно  добијен правни акт на основу којег се може приступити реакредитацији.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изразио је захвалност свима који су допринијели да се овај проблем превазиђе, прије свега, члановима Управног одбора Агенције за високо образовање и осигурање квалитета у БиХ. Мишљења је, и да ће овај процес бити благовремено завршен.

Емисију Укрштеница можете погледати овдје.