latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:53 ⇒ 14:18 | Аутор: РТС

Шта су странци поручили у Приштини?

И Сједињене Америчке Државе и Њемачка су за наставак дијалога Београда и Приштине, али прије тога треба повући одлуку о такси на производе из Србије и БиХ.

Повлачење одлуке, према анонимним изворима на које се позивају приштински медији, значило би суспензију таксе, а не њено укидање.

- Такса је ваша одлука као независне и суверене државе, али морате размишљати стратешки - рекао је амерички подсекретар Дејвид Хејл косовским званичницима минулог викенда у Приштини.

Ту поруку америчког дипломате пренио је учесник састанка, предсједник скупштине Кадри Весељи, додајући да је Хејл питао, да ли Косово више добија наплатом пореза као средством блокаде, користећи га за изговор или наставком дијалога.

Према Весељијевим речима, Хејл је рекао да САД желе да се озбиљно укључе у процес дијалога, те да да им је поново прочитао писмо које је прије извјесног времена послао предсједник САД-а Доналд Трумп.

- Питао је каква ће бити ваша позиција, на чињеницу да САД желе да се озбиљно укључе, али да преформулишем подсекретара: не губимо вријеме ако нема спремности Косова да доноси одлуке - навео је Весељи.

Међутим, наставио је Весељи, Хејл је истовремено поручио: "Ви преузимате одговорност одлуком да идете (на преговоре) или не ".

Њемачки званичници, главни политички савјетници Ангеле Меркел, према наводима приштинских медија затражили су суспензију одлуке о такси, али ни Рамуш Харадинај, ни Енвер Хоџај у саопштењима за јавност нису помињали тај захтев.

Планирани састанак премијера Рамуша Харадинаја са генералним директором за политичка питања у Министарству спољних послова Велике Британије Ричардом Муром отказан је, јер британски дипломата није могао да допутује у Приштину због лоших временских услова.