latinica  ћирилица
16/03/2019 |  16:10 | Аутор: СРНА

Кошарац: Још рано говорити о ресорима

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да је о расподјели ресора у Савјету министара могуће говорити након дефинисања садржаја и верификације изјаве у вези са његовим формирањем.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац каже да је рано говорити о расподјели ресора у Савјету министара, истичући да мјесто предсједавајућег у овом мандату припада Србима, а да сваком од три конститутивна народа по три министарства.

- На темељу важних политичких ставова СНСД-а, традиционалних коалиционих партнера и других који треба да омогуће јединство српског народа на заједничком нивоу, дефинисаћемо ресоре и онда радити на ономе што су наши циљеви - рекао је Кошарац новинарима на Палама.

Он је прецизирао да ће при томе бити неопходно примијенити формат према којем је предсједавајући Савјета министара из Републике Српске, а по три министарства припадају сваком од конститутивних народа - Србима, Хрватима и Бошњацима.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића у вези са расподјелом министарстава у новом Савјету министара, Кошарац је рекао да нико не може репрезентацији Републике Српске на заједничком нивоу одузети оно што јој припада.

- Уважавамо политичке амбиције оних који би требало да представљају репрезентацију Бошњака и репрезентацију Хрвата, али дефинитивно на темељу Устава и наших базичних политичких циљева не може нико ништа узети репрезентацији српског народа, односно репрезентацији Републике Српске - поручио је Кошарац.

Оцјењујући да се ради о списку жеља Бакира Изетбеговића, Кошарац је констатовао да је легитимно да бошњачка репрезентација тражи одређена министарства, као што је легитимно право представника Срба и Хрвата да траже одређене ресоре.

Изетбеговић је након јучерашње сједнице Предсједништва СДА изјавио да ова странка и њени партнери треба да преузму три бошњачке позиције и позицију из реда осталих у Савјету министара.

Он је рекао да су редослијед у приоритету избора министарстава за СДА министарства финансија, одбране, иностраних послова, правде и цивилних послова.