latinica  ћирилица
17/03/2019 |  09:22 ⇒ 13:59 | Аутор: РТС

Посљедице синоћњих догађаја на РТС-у; разбијена стакла, оштећен аутомобил

Током синоћног упада демонстраната у зграду РТС-а није било повријеђених радника јавног сервиса. Демонстранти су били на свим спратовима, као и на крову зграде. Један од њих је кроз зграду јавног сервиса шетао са моторном тестером у руци. Штета је причињена на улазним вратима и прозорима који су сломљени, а оштећено је и једно возило. Шеф обезбјеђења каже да су покушали да зауставе демонстранте на улазу, али да су их они изгурали.

Група демонстраната "Један од пет милиона", предвођена лидером Двери Бошком Обрадовићем, је синоћ око 20 часова упала у зграду Радио-телевизије Србије, гдjе су им се придружили лидери још неколико опозиционих странака.

Демонстранти су у зграду ушли са моторном тестером, ходнике су излијепили тракама, а сломили су и стакло на улазним вратима и прозорима унутар зграде.

Руководилац службе обезбjеђења РТС-а Горан Најдановић каже да демонстранти сваке суботе долазе до улаза у Таковској улици, гдје излијепе зграду и одрже перформанс, а да је синоћ тамо ушао и њихов камион.

- Све је било мирно, а онда сам добио позив од колега у Абердаревој. Када сам сишао доле, гомила људи већ је била на улазу. Почели смо да се убјеђујемо, да им објашњавамо да то није начин. Стали смо на врата да их спријечимо, међутим Бошко Обрадовић и остали су кренули, изгурали су нас. Ја сам наложио да се позове полиција - каже Најдановић.

Око 100 људи ушло је у зграду, тражећи студио из којег се емитује Дневник.

- Срећом, нису знали гдје се студио налази и ту су слутали, убјеђивали смо се и јурили по ходницима. Били су у деску, гдје су разговарали са дежурнима - каже Најдановић.

Истиче да је ситуација била веома напета.

- Приликом гурања на уласку поломљена су врата, онда док су тумарали не могу да кажем да је било неке штете, касније је настала штета на пар прозора на ходнику - наводи шеф обезбеђења.

До физичког инцидента дошло је када су демонстранти кренули да траже студио, како би се директно укључили у Дневник. У томе су покушали да их спријече припадници објезбеђења и уредници, које су ови изгурали.

- Полиција је дошла за око пола сата. Нису интервенисали већ су ушли у зграду и почели преговоре да изађу мирним путем. То је трајало све до 21 час... Они су се бунили, полиција их је опоменула, упозорила да изађу. Пошто нису хтјели, полиција је полако кренула једног по једног да изводи из зграде - каже Најдановић.

Неки од њих покушали су поново да уђу, али им није дозвољено јер је полиција направила живу ограду. Протест је настављен испред доњег улаза у Абердаревој улици.

- Око тог улаза је била велика група људи, ту су направили штету – поломили наш аутомобил и бацали ограде - каже шеф обезбјеђења РТС-а.

Демонстранти су окупирали РТС више од четири и по сата. Генерални РТС-а Драган Бујошевић поручио је да запослени нису могли да раде свој посао и извинио се гледаоцима.

Извинио се и запосленима који су у тренутку упада били у згради.

- Ми, а ни држава нисмо омогућили да нормално раде свој посао, онако како заслужују - рекао је Бујошевић.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је синоћ на ванредној конференцији за медије да је ухапшена једна особа, због напада на полицајца.

Истакао је да је без превелике употребе силе полиција заштитила запослене на РТС-у и да је, поштујући закон, успоставила јавни ред и мир у згради.