latinica  ћирилица
17/03/2019 |  17:10 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Нада у нову Европу и праведан приступ косовском питању

Италијански, чешки и словеначки политичари и интелектуалци данас су на међународној конференцији у Београду, осудили однос Запада према косовском питању као кршење међународног права и изразили очекивање да ће владе њихових земаља повући признање самопроглашеног Косова, чије је постојање опасност и за Европу.

На скупу под називом "Косово и Метохија у новој Европи" у организацији Српског сабора "Заветници", изражен је оптимизам и нада да ће резултат предстојећих избора за Европски парламент резултовати "новом Европом" која ће косовском питању приступити на праведан начин.

Представник италијанске партије Лига и члан Одбора за преиспитивање одлуке Италије о признању такозваног Косова Стефано Павези поручио је да је Косово срце и Србије и Европе, а да борба која је у току "није само борба између Албаније и Србије већ и између лошег и доброг, између хришћанског и исламског свијета, који не жели да Европа буде хришћанска".

Павези је поручио да је у Италији прикупљено 6.000 потписа подршке грађана иницијативи за преиспитивање одлуке Италије о признању самопроглашеног Косова и изразио увјерење да ће она добити подршку у италијанском парламенту и успјети да покажу италијанским политичарима да је "Косово, уствари, Србија".

- Косово је посљедња граница Европе. Заједно са пријатељима Русима морамо да бранимо ову посљедњу границу. Косово је скуп терориста. Ту треба да буде посљедња политичка битка, да се одбрани ова посљедња граница којој данас пријети албански и муслимански народ - рекао је Павези.

Члан италијанског Одбора за преиспитивање одлуке о признању такозваног Косова, историчар Стефано Бонилаури, истакао је пресудни значај предстојећих избора на нивоу ЕУ, изразивши наду да ће цијела Европа бити промијењена и подржати популистичке снаге што ће довести до политике приближавања са Руском Федерацијом и за Србију позитивног исхода у вези са Косовом и Метохијом.

- Ми подржавамо поновно разматрање признавања Косова. Садашња Европа не брани сопствене интересе већ подржава интересе Америке. Борба у Италији за Косово и Метохију треба да покаже да је Србија наш пријатељ и то све треба да радимо преко парламента - рекао је Бонилаури.

Српски историчар Александар Раковић навео је да су Албанци стигли на ове просторе први пут крајем 15. вијека заједно са Османлијама и до краја 19. вијека остали недефинисани конструкт и племенско друштво, које је идентитетски обједињавала само нетрпељивост према сусједним Словенима, што су Беч и Будим искористили како би их поставили као противтежу Словенима.

Он је истакао да је Косово и Метохија данас неотуђиви дио православне цивилизације, исто колико и Цариград и Кијев, те да је за Европу исто важно питање као питање Јерусалима на Блиском истоку.

Раковић је оцијенио да у овом моменту не постоји оквир да се правично ријеши питање Косова и Метохије и закључио да је потребно задржати "статус кво" до неког другог повољнијег временског оквира, када ће се моћи ријешити правично - тако да се Косово и Метохија потпуно реинтегрише у уставно-правни оквир Србије.

Јуриј Кривошејев, замјеник предсједника партије Руски народни савез Сергеја Бабурина, истакао је да се на простору Косова и Метохије одвија колосална хуманитарна катастрофа и осудио двоструке стандарде ЕУ у односу према, како је навео, више од милион Срба протјераних са својих огњишта на простору бивше Југославије.

Кривошејев је указао да на Космету траје перманентни етнонационални сукоб у којем Албанци имају апсолутну подршку међународне заједнице, а српска заједница је не само прогоњена због етничке, него и религијске припадности, а показатељ тога су стотине срушених цркава.

- Та хуманитарна катастрофа, која постоји и наставља се, наказно је лице Европе. На предивном и мултикултурном лицу Европе, која као свој основни принцип проглашава људска права и слободе, колосално су крваве огреботине, а то је крвава судбина десетина и стотина хиљада Срба који су били приморани да напусте своје домове на Косову и Метохији - закључио је Кривошејев.

Предсједник Руске платформе за сарадњу европских прогресивних снага Андреј Гетманов рекао је да је самопроглашено Косово глобални пројекат САД против словенског свијета и православља и контролисани хаос који треба да држи на узди српски народ.

Гетманов се заложио за нови "план дејства према питању Косова и Метохије".

Потпредсједник Словеначке националне странке Јани Ивануша, посланик у словеначком парламенту, подсјетио је да је његова партија гласала против тога да Љубљана призна такозвано Косово и поручио да та странка и даље сматра КиМ интегралним дијелом Србије.

Он је истакао да је међународно право на страни Србије, која је била не само жртва оружаног рата, већ и информативног, који Америка и ЕУ воде на овим просторима, те закључио да је једино рационално да Словенија повуче признање самопроглашеног Косова.

- Сматрамо да је питање Косова и Метохије унутрашње питање Србије и противимо се интервенцији са стране. Ово питање се мора рјешавати у оквирима важећих међународних норми, чији је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН саставни дио - рекао је Ивануша.

Савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Срђан Перишић истакао је да глобализација посустаје, јер се јављају отпори свођења човјека на индивидуу која посједује само нагоне, ослобођену идентитета и своје нације.

- Суверенисти или популисти, како је рекао колега из Италије, или реалисти у међународним односима, залажу се за примат националног суверенитета у међународним односима, а на унутрашњем плану они баштине и лијеве идеје по питању права и економије, залажу се за социјалну државу - навео је Перишић.

Он је оцијенио да борба између глобалиста који су за униполарни поредак који је већ на измаку и суверениста који су мултиполарни или вишецентрични даје могућност и Србима на Балкану да се опредијеле за "нову Европу".

Према његовим ријечима, повратак Европе националној држави је посљедица тога што је ЕУ у својој суштини антиевропски пројекат и наднационална бирократска структура, која гуши праву европску идеју народа и ентитета, те као таква ЕУ нема будућност.

- На прагу смо изградње нове Европе, Европе свих нација и надам се да ће избори за још постојећи Европски парламент у мају показати другачије лице Европе - заједничке, а не располућене НАТО пактом који дјелује на подјели Европе, Срба на Балкану и удаљавању Русије, која је европска земља - навео је Перишић.

Он је нагласио да зато Србија и Срби треба да се стрпе још, да издрже све захтјеве за подјелом Космета.

- То није истинска идеја нове Европе, већ захтјев глобалистичких технолога, да се њихова творевина звана НАТО-Косово прими у чланство у УН - рекао је Перишић.

Он је учесницима скупа пренио поздраве од Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ.

Као учесници на овом скупу били су најављени и гости из Чешке, који нису могли да присуствују, али су подржали скуп и српски народ писмом које су потписали посланик Чешке социјалдемократске странке Јарослав Фолдина и режисер Вацлав Дворжак.