latinica  ћирилица
17/03/2019 |  17:46 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Три моста преко Јапре за бољи живот

Мјештани села Будимлић Јапра, код Оштре Луке, први пут у историји овог краја добили су три моста преко ријеке Јапре, која су спојила село и омогућила им да живе у условима достојним човјека.

Пројекат, вриједан 180.000 КМ, реализовали су општина Оштра Лука и Министарство пољопривреде Републике Српске.

Пут до куће тридесетдвогодишње мајке шесторо дјеце Драгане Сучевић најзад је могућ. Драгана каже да је захваљујући новом мосту, пут преко Јапре до школе и остатка села много лакши.

- Супруг вози дјецу свако јутро у школу и ово је за све од великог значаја - потврдила је Драгана.

Мјештани наводе да им је најтеже било зими и током кишних дана када ријека набуја, а једини пут био кроз шуму. Живот је, у таквим околностима, неколико деценија уназад, био више него тежак.

Милан Сучевић каже да већ двадесетак година чекају на мост, јер је стари дрвени био скоро неупотребљив. Када би се, како каже, ријека излила, нису могли никуда.

- Захвално смо и Влади Српске што је помогла изградњу. Овај мост значи много и за мене ратног војног инвалида - срећан је Милан.

Проблеме мјештана Будимлић Јапре чули су надлежни. Општина Оштра Лука у реализацији пројекта учествовала је са 20 одсто у финансијском дијелу, а пројекат је реализовало Министарство пољопривреде.

- У времену када имамо обилне падавине Јапра подивља због величине свог сливног подручја и структуре тла. Надам се да ће мјештани одахнути и да ће живот коначно бити олакшан на овом простору и да су људи задовољни начином како су изведени радови - истакао је Драган Станар, начелник Оштре Луке.

У овом селу живи око 500 мјештана, а основну школу похађа тридесет ђака. Иако је мјештана у селу посљедњих неколико деценија мање, они који су одлучили да остану, најзад су добили нову прилику за бољи живот.