latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:44 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Фокус на јачању привреде и повећању броја запослених (ФОТО)

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, руководством Владе Српске и предсједницима парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Радован Вишковић, потпредсједници Владе Антон Касиповић и Сребренка Голић, као и предсједници странака владајуће већине у Народној скупштини - ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, Демоса Недељко Чубриловић, док НДП представља Војислав Глигић.

На састанку је разговарано о раду Владе, актуелној политичко-економској ситуацији и формирању власти на нивоу БиХ.

Фото: РТРС

Цвијановићева је навела да је разговарано о градњи путева, хидроцентрала и магистралног гасовода кроз Српску, а потом и секундарног гасовода према локалним заједницама.

Предсједница Српске је рекла да су овакви састанци битни и да се наставља заједнички рад на важним пројектима.

- Важно је да се окупимо и задовољна сам заједничким радом. Идемо у сусрет 100 дана Владе. До сада су, у складу са ранијим договором, повећане плате за просвјету од осам одсто, а за раднике Министарства унутрашњих послова за 10 одсто. Имали смо и усклађивање пензија за нешто више од два одсто што, уз раније повећање за 20 одсто, показује опредијељеност за побољшање стандарда најстарије популације - рекла је она.

Цвијановићева је рекла да Република Српска иде крупним корацима напријед и да је фокус власти на јачању привреде и повећању броја запослених.

- Ствараћемо претпоставке за бољу привреду. Задовољни смо растом БДП-а од 3,5 одсто, а наше опредјељење остаје раст на 4,5 или пет одсто. Радићемо са нашим партнерима и на повећању плата - рекла је она.

Цвијановићева је истакла да је опредјељење коалиционих партнера институционална стабилност, за коју је претпоставка политичка стабилност.

Предсједница Српске је рекла да очекују брзо формирања Савјета министара.

Фото: РТРС