latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:52 | Аутор: СРНА

Човић: СМ и безбједносне агенције одмах да дају одговоре о афери "селефије"

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да је ХДЗ БиХ затражио да се Савјет министара у техничком мандату и безбједосне агенције одмах изјасне и дају одговоре о афери "селефије", те навео да је у БиХ на сваком кораку присутно дјеловање параобавјештајних служби.
Драган Човић (Фото: Н1) -
Драган Човић (Фото: Н1)

Човић је оцијенио да је афера "селефије", у којој су наводно хрватска обавјештајна служба, те хрватске дипломате, новинари, али и поједини званичници ХДЗ-а БиХ били умјешани у врбовање селефија с циљем приказивања БиХ као опасне терористичке базе, циљано пласирана пред конференцију о промјенама Устава која је организована у Неуму да би се засјенило све што је тамо речено.

Човић је поводом афере, о којој је писао један сарајевски портал, а наводе потврдио министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, истакао да је ријеч о координисаним дезинформацијама да би се постигао одређени циљ у јавности. 

- Мијо Крешић је замјеник министра Мектића и интересантно је да нису комуницирали, а да смо свијет обавијестили. Тамо је споменуто име уваженог новинара и име уваженог дипломате. То питање што прије треба да ријеше Савјет министара и безбједносне агенције - рекао је Човић новинарима.

Он је нагласио да је недопустиво да се спекулише тим информацијама, указујући да је ријеч о осјетљивим и опасним темама у вези са радикалним групама и тероризмом. 

- Ко је коначна мета тих игра параобавјештајног сектора у БиХ ја не могу наглашавати, али није добро да се то дешава. Не можете изаћи у јавност и некога оптужити, а да немате ниједну чињеницу - рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ.

Он упозорава да све то нарушава безбједност. 

- Када кроз институције земље дате допринос да се каже нешто за шта немате никакво упориште, онда треба да се забринемо за себе и своју безбједност - напомиње Човић.

Одговарајући на питање зашто и Хрвати у БиХ не организују параобавјештајну службу као одговор на бошњачку, Човић је рекао да Хрвати то нити могу, нити смију. 

- Морамо се понашати према Уставу. Била би лудорија на парадјеловање одговорити парадјеловањем. То је анархија. Нама као најмалобројнијем конститутивном народу одговарају систем, Устав и закондавство. Овај Устав док не дође други. Морамо до краја искоријенити парадјеловање. Оно је данас присутно на сваком кораку у БиХ - нагласио је Човић.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић саслушан је прошле седмице у Тужилаштву БиХ због навода о томе да су хрватски обавјештајци и дипломате врбовали припаднике селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

Мектић је на саслушању потврдио своје тврдње.

Тужилаштво БиХ је формирало предмет како би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ, ради приказивања БиХ као терористичке базе.