latinica  ћирилица
19/03/2019 |  08:15 ⇒ 08:27 | Аутор: СРНА

Пале: На програму Филометеке српски класици

На програму Филмотеке, коју Кинотека Републике Српске организује у Палама од вечерас до четвртка, 21. марта, биће приказани српски играни филмови "Скупљачи перја", "Балкански шпијун" и "Подземље", који су проглашени културним добром од великог значаја.
Филмотека (Фото:www.palelive.com) -
Филмотека (Фото:www.palelive.com)

Вечерас ће бити приказано ремек-дјела југословенске кинематографије "Скупљачи перја", који први пут у бившој Југославији на филмско платно уводи живот људи са друштвене маргине.

Причом о вјечном лутању Бијелог Боре и положају Рома у друштву, редитељ Александар Саша Петровић је у "Скупљачима перја" подсјетио на животне контрасте и напоран опстанак на маргини друштва.

Сутра ће бити приказан култни филм "Балкански шпијун" из 1984. године, који је, према сопственом сценарију, режирао Душан Ковачевић, заједно са Божидаром Николићем.

Филм је освојио Велику златну арену у Пули 1984. године, као и награду жирија на филмском фестивалу у Монтеалу.

У четвртак је на програму је кански побједник из 1995. године - "Подземље" Емира Кустурице, у којем играју Предраг Манојловић, Лазар Ристовски, Мирјана Јоковић и Славко Штимац.

Сценарио су написали Душан Ковачевић и Емир Кустурица, музику је компоновао Горан Бреговић, а фотографију потписао Вилко Филач.

Филм је освојио бројне међународне награде, а најзначајнија је Златна палма у Кану. Према оцјени Британског филмског института, Кустуричин филм сматра се најбољим балканским филмом икада снимљеним.

Филмотека ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета, са почетком у 19.00 часова, а улаз је слободан.