latinica  ћирилица
19/03/2019 |  08:20 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Еуроблиц: Директор РАК-а се мијеша у посао Конкуренцијског савјета БиХ

Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач, оптужио је компанију Мтел за монопол над комуникацијским тржиштем, а без доказа у виду анализе тржишта, пише данашњи Еуроблиц.
Предраг Ковач - Фото: СРНА
Предраг КовачФото: СРНА

- По сазнањима која ми у РАК-у имамо, Телерад из Бијељине и Блиц нет из Бањалуке су у власништву Мтела, док је на једној од сједница Конкуренцијског савјета одбијен захтјев Мтела да купи Елта кабел Бањалука - изјавио је на конференцији за новинаре у Сарајеву 10. марта генерални директор РАК-а, у друштву предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића.

Након новинарских питања, прича је била на фону спекулација појединих медија како Телеком Србија преко Мтела купује мање операторе у БиХ, ствара монопол и осим финансијског, наводно шири и политички утицај Србије.

- Оно што није добро је изузетни монопол било којег телекомоператера у БиХ и оног тренутка када се анализом тржишта испостави да је неко оператор са значајном тржишном снагом или доминатни оператор на дијелу или цијелој територији БиХ, према њему се примјењују одговарајуће регулаторне мјере. Један од задатака РАК-а је да обезбиједи много више учесника на тржишту него што их је у овом тренутку. Надам се да неће доћи до такве ситуације, а то је да један од оператора влада дијелом територије суверено без могућности да крајњи корисници могу да бирају од кога ће куповати услуге - рекао је Ковач.

У РАК-у нису жељели да кажу на основу којих сазнања је Ковач саопштио да је Конкуренцијски савјет одбио понуду Мтела за преузимање Елта кабела. Кажу да је та информација изнесена на основу сазнања Агенције, а не званичне одлуке Конкуренцијског савјета БиХ.

Међутим, остају питања - да ли је РАК провео анализу тржишта, да ли је она показала доминацију неког оператора на територији БиХ, да ли су таквом оператору наметнули регулаторне мјере о којима прича Ковач. Еуроблиц је добио одговор из кога се види да је РАК 2017. почео да ради такву анализу тржишта, али да су напрасно одустали, наводно због промјене правила у ЕУ.

- Тек након провођења нових анализа, укључујући и анализу малопродајног тржишта дистрибуције аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија, РАК ће имати податке о евентуалним операторима са значајном тржишном снагом. Тренутно, када је у питању тржиште дистрибуције аудиовизуелним медијских услуга и медијских услуга радија, регулаторне обавезе нису наметнуте нити једном оператору који ове услуге пружа у БиХ. Активности на провођењу анализа свих тржишта су у припреми и планирано је да буду проведене у току 2019. године - кажу за Еуроблиц у РАК-у.

На питање да ли је тачно да компанија Мтел има монопол над комуникацијским тржиштем и да ли постоји бојазан да ће Мтел преузимањем мањих кабловских оператора у Републици Српској стећи монопол на тржишту, у Конкуренцијском савјету БиХ враћају лоптицу у двориште РАК-а. Кажу да се та агенција бави анализом тржишта комуникација и да они посједују те податке.

Конкуренцијски савјет истиче да одлуке доноси искључиво по Закону о конкуренцији БиХ и да се свака од њих може прочитати на њихвом сајту.

- Што се тиче спекулације трећих лица у вези са евентуалном куповином привредног субјекта Елта кабела од стране привредног субјекта Мтела, Конкуренцијски савјет их не може коментарисати. У случају подношења захтјева за наведену аквизицију, без проведеног поступка Конкуренцијски савјет не може прејудицирати крајњи исход поступка јер би то угрозило процедуру анализе релевантних чињеница и доказа, као и само доношење одлуке - кажу за Еуроблиц у том савјету.

У Мтелу признају да су Конкуренцијском савјету БиХ упутили писмо намјере у вези са преузимањем једног кабловског оператора са сједиштем у БиХ, да поступак није окончан, а да су преговори са наведеним кабловским оператором у току.

- Није нам јасно зашто је директор РАК-а на прес конференцији изнио неистините тврдње и упустио се у коментарисање правног процеса који није завршен и за који уопште није надлежан. Ово се може тумачити као намјера да се компанији Мтел нанесе штета и наруши углед у ситуацији када легитимно и потпуно транспарентно проводи своју пословну стратегију у складу са законским процедурама. Ко забрањује другима да учине исто? Позивамо директора РАК-а нека објави резултат проведене анализе о малопродајном тржишту аудиовизуелних медијских услуга и садржаја, јер ће та анализа показати све, па и податке о доминантности - кажу за Еуроблиц у овој компанији.