latinica  ћирилица
19/03/2019 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом

Помоћник министра за породицу Републике Српске Босиљка Бошњак данас је у Београду нагласила значај стварања што бољих услова за напредак и бољу позицију лица са Дауновим синдромом у друштву.
Босиљка Бошњак - Фото: СРНА
Босиљка БошњакФото: СРНА

- Желимо да скренемо пажњу јавности колико је значајно бити уз дјецу и младе који имају Даунов синдром како би указали да смо сви једнаки - рекла је Бошњакова новинарима након посјете Центру за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом Нови Београд, гдје је у току обиљежавање "Недјеље Дауновог синдрома Београд-Бањалука".

Она је изразила задовољство што Србија и Српска сарађују и по тим питањима и што се, како је рекла, створила веза Србије и Републике Српске и у виду помоћи једних другима и у овај области. 

- Желимо да ова дјеца имају што бољи третман у друштву, као и да им створимо што боље услове за даљи напредак - рекла је Бошњакова.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић напоменуо је да је дружење дјеце са Дауновим синдромом из Бањалуке и Београда организовано са циљем размјене искустава центара који о њима воде бригу. 

- Представништво је од почетка подржало Даун центар из Бањалуке у вези са идејом да успостави сарадњу са удружењем из Београда како би пренијели искуства у вези са оспособљавањем дјеце и младих са Дауновим синдоромом за живот - рекао је Цицовић.

Директор Центра за бригу о старима, дјеци и лицима са инвалидитетом Нови Београд Милка Миловановић Милић рекла је да је циљ дружења да се добра пракса из Бањалуке, која је пренесена из ЕУ, устали и у Београду.

Предсједник београдског Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом Марија Павловић изразила је задовољство због сарадње са бањалучким Даун центром.

Са младима у Београду ради психотерапеут и рефлексолог Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић, који је рекао да је циљ активности осамостаљење лица са овим синдромом у складу са њиховим могућностима. 

"Недјељу Дауновог синдрома Београд-Бањалука", која је почела јуче, реализују Удружење Даун синдром Београд заједно са Даун синдром центром Бањалука и Центром за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом са Новог Београда.

Представници удружења, током седмодневне манифестације ће размјењивати искуства о свему што су урадили у оспособљавању лица, а из Бањалуке у Београд су дошла и четири лица са Дауновим синдромом са пратиоцима.

Током "Недјеље Дауновог синдрома Београд-Бањалука" биће обиљежен и 21. март - Свјетски дан Дауновог синдрома.

Пројекат "Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука" подржава и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.