latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:37 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Студенти са Космета у посјети Влади и Парламенту Српске

Студентима Правног факултета у Косовској Митровици, Источном Сарајеву и Бањалуци, данас су отворена врата Владе и Народне скупштине Републике Српске. Премијер Радован Вишковић и предсједник Парламента Недељко Чубриловић, уз добродошлицу у Бањалуку, студентима са сјевера Косова, послали су и снажну поруку да имају пуну подршку Српске у борби за своја права.

Умјесто министара у сали за засједање Владе, данас студенти три универзитета. Њима се готово пола сата обраћао премијер Радован Вишковић. Упознао их је са радом и најважнијим одлукама извршне власти. Подсјетио је да је Српска прва у БиХ формирала власт. Истакао да је европски пут опредјељење Републике, као и даља тијесна сарадња са Русијом и Кином. Највише порука, ипак, упућено је студентима са сјевера Косова и Метохије.

- Српски народ прати ситуацију на Косову, дајемо подршку господину Вучићу да заштити српски народ на том простору. БиХ није признала једнострано проглашено Косово, јер Република Српска то не дозвољава - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Уз обећање да ће Влада пружити подршку у организацији узвратне посјете, представницима факултета, Вишковић је уручио пригодне поклоне – амблем Републике Српске и књигу Јасеновац – Аушвиц Балкана, аутора Гидеона Грајфа.

И скупштина је накратко добила нови сазив. Студентски. Баш као и када су посланици у сали, почетак засједања означио је звук чекића.

Обраћајући се, предсједник парламента Недељко Чубриловић, истакао је да су врата највише законодавне институције у Српској, увијек отворена за добре иницијативе студената. Нису изостале ни политичке поруке.

- Република Српска је најорганизованији дио БиХ и једина може самостално да функционише и задовољава основне потребе својих грађана. Српска активно учествује и у креирању политике БиХ и има своје представнике горе - навео је Чубриловић.

Будући правници нису крили задовољство због порука које су данас добили у Бањалуци. Овим је настављена добра пракса повезивања факултета, како међусобно, тако и са институцијама у Српској.

- Сарадња студената из Српске и Србије значајна за стицање нових знања - сматра Марко Томашевић, предсједник Парламента Правног факултета у Косовској Митровици.

Студент Правног факултета у Источном Сарајеву Душан Симанић захвалио се руководству Народне скупштине што је студенте информисало о раду највише законодавне институције у Српској.

- Сарадња правих факултета из Српске и Србије је вишегодишња и сматрам да ће бити настављена на обострано задовољство - додао је Марко Малчић, предсједник Студентског савеза Правног факултета у Бањалуци.

Уз жељу да по завршетку школовања остану у својим градовима и раде на њиховом развоју, Вишковић и Чубриловић, студенте су позвали и да дају допринос у разбијању стереотипа о српском народу и овим просторима.