latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:38 ⇒ 20/03/2019 | 09:23 | Аутор: РТРС

Директор РАК-а се мијеша у посао Конкуренцијског савјета БиХ

Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач, оптужио је компанију М:тел за монопол над комуникацијским тржиштем.

Поједини медији објавили су да за то није имао доказ у виду анализе тржишта. У РАК-у нису жељели да кажу на основу којих сазнања је Ковач саопштио да је Конкуренцијски савјет одбио понуду М:тела за преузимање Елта кабела.

Из М:тел-а су потврдили да су Конкуренцијском савјету БиХ упутили писмо намјере у вези са преузимањем још једног кабловског оператора са сједиштем у БиХ и да су преговори у току, а како сазнајемо ријеч је о кабловском оператору Елта кабел.

Да поступак у Конкуренцијском савјету није оконсчан, јасно је увидом у веб страницу Савјета, на којој је посљедње рјешења из 20. децембра прошле године. Но, ни након данашњег упита РАК-у није јасно како је Предрагу Ковачу унапријед позната одлука Комкуренцијског савјета. У РАК-у изјаву генералног директора неће да коментаришу, и подсјећају да је информација изнесена на основу сазнања Агенције, а не званичне одлуке Конкуренцијског вијећа БиХ. Ковач је тврдио супротно.

- На једној од сједница Савјета за конкуренцију М:тел је одбијен да купи Елта кабел. То су информације које ми знамо у регулаторној агенцији. Надам се да неће доћи до такве ситуације, а то је да један од оператора влада суверено дијелом територије, без могућности да крајњи корисници могу да бирају од кога ће куповати услуге - рекао је Ковач почетком марта ове године.

Но да то није само конкуренцијско него и политичко питање јасно потврђује бошњачка политичка елита. Најприје је монополизација цијењена као удар на демократију, а потом је прерасла у медијску офанзиву из сусједне Србије. Први међу бошњачким политичарима Бакир Изетбеговић позива на супростављање и одбрану медијског простора и то, каже, на начин како се брани територија. Јачати властити имунитет, каже Итетбеговић, да би се се одупрли болестима које долазе са разних страна.

Јасно је, односило се на Србију, а и БХ медијски, а и политички лидер Фахрудин Радончић, мада се на његовом примјеру то за сада није остварило, тврди да онај ко влада медијима влада сувереношћу земље. Радончић очекује да Конкуренцијско вијеће заједно са РАК-ом спријечи, како каже вјештачки монопол. А да се тржиште од слободе ослободи, побринуће се технички предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

- То ћемо детаљно и прецизно пратити рад конкуренцијског вијећа, од њих је практично затражено, а биће и званично, информација о томе и сасвим сигурно ћемо пратити такву ситуацију. Нисам присталица да се политика у све мјеша, а то је обичај у БиХ - навео је Звиздић.

Да ли је политика, бошњачка, већ одлучила? М:телу дефинитивно од Конкуренцијског савјета није добио одговор на своје писмо намјере, а РАК-у је већ све познато.

- Ово се може тумачити као намјера да се компанији М:тел нанесе штета и наруши углед у ситуацији када легитимно и потпуно транспарентно проводи своју пословну стратегију у складу са законским процедурама. Ко забрањује другима да учине исто? Позивамо директора РАК-а нека објави резултат проведене анализе о малопродајном тржишту аудиовизуелних медијских услуга и садржаја, јер ће та анализа показати све, па и податке о доминантности! - наводе из М:тел-а.

Анализе тржишта нема, а било би занимљиво видјети концентрацију кабловских али и других оператора на тржишту Федерације БиХ. Очигледно, коалиција СДА – СДС и у техничком мандату одлично функционише.