latinica  ћирилица
20/03/2019 |  07:55 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Потписивање уговора о изградњи прве фазе ауто-пута на коридору Пет це

У Бањалуци ће бити потписан уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору Пет це кроз Републику Српску, на правцу између петљи Јоховац /Товира/ и Руданка /Костајница/.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

Уговор ће потписати представници Аутопутева Републике Српске, извођача радова Интеграл инжењеринг и грађевинског предузећа Гранит Скопље.

Потписивању уговора, које је заказано за 9.00 часова у Административном центру Владе Српске, присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

На међународни јавни позив за реализацију овог пројекта најповољнију понуду доставио је конзорцијум који чине Интеграл инжењеринг из Лакташа и Гранит из Скопља. Ријеч је о конзорцијуму који је реализовао један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Српској - ауто-пут 9. јануар Бањалука-Добој.

Према плановима, ауто-пут на Коридору Пет це градиће се у четири фазе. Прва фаза предвиђа градњу дионице од петље Јоховац /Товира/ до петље Руданка /Костајница/ укупне дужине око шест километара, а друга фаза је од петље Руданка /Костајница/ до Каруша /ентитетске границе на југу/ укупне дужине око шест километара.

У трећој фази предвиђена је градња дионице од петље Јоховац до петље Подновље дужине око 13 километара, а у четвртој дионице од Вукосавља до петље Подновље укупне дужине око 23 километра.

Планирано је да изградња фаза један и два буде финансирана из кредита Европске банке за обнову и развој, а фазе три и четири из кредита Европске инвестиционе банке.

Изградња овог ауто-пута у Српској требало би да кошта више од 500 милиона евра.

У наредна два мјесеца требало би да почне и изградња моста на ријеци Сави код Градишке, потврдио је директор Аутопутева Српске Душан Топић.