latinica  ћирилица
20/03/2019 |  13:11 | Аутор: РТРС

Марковић: Одговор СНСД-а на опструкције СДА сљедеће седмице

Члан Предсједништва СНСД-а Милица Марковић каже да СНСД има спремљен одговор у случају наставка опструкције формирања нове власти на нивоу БиХ те да би коначан став о томе, како истиче, могао бити објављен већ у току сљедеће седмице.
Милица Марковић (фото:radiosarajevo.ba) -
Милица Марковић (фото:radiosarajevo.ba)

Коментаришући за Инсајдер застој у формирању новог Савјета министара и поруке појединих високих функционера највеће бошњачке странке да та институција неће бити формирана прије слања Годишњег националног програма у сједише НАТО у Бриселу, Марковићева каже да ће СНСД чекати још највише седам до десет дана како би се коначно одредили о тој теми.

- СДА има интерес да се задржи статус кво и да се ништа не промијени у вези са Савјетом министара јер у новом сазиву неће имати предсједавајућег тог тијела. Такође, СДА не одговара ни промјена у смислу партнера, јер тамо више не би било министара из СДС-а и ПДП-а који су пред њима само климали главом, већ би тамо био СНСД, који има свој политички став и тачно зна шта хоће. Сигурно је да ће се руководство наше странке јасно одредити о томе уколико блокада формирања нове власти потраје још наредних седам или десет дана - каже Марковићева.

Она додаје да је очигледно и то да је СДА, како каже, изашла предалеко у захтјевима за приближавање БиХ НАТО и да сада, према њеним ријечима, не могу направити корак уназад и извући се из живог блата у које су упали.

- Они су буквално притјерани до зида јер им је у Бриселу речено да Савјет министара треба да се формира и да је било крајње вријеме да се то уради. С друге стране, давали су лажну слику у бошњачкој јавности о томе како је приступање НАТО важан европски услов. У том раскораку и живом блату, из којег не знају како да се ишчупају, сада мисле да им је најповољније да задрже статус кво. Међутим, они не рачунају с тим да СНСД има одговор на такву ситуацију и да ће повући одређене потезе у складу с тим - истиче она.

Одговарајући на питање Инсајдера какав ће бити одговор СНСД-а у случају наставка одгађања формирања новог Савјета министара, Марковићева каже да одређене блокаде у функционисању институција на бх нивоу већ постоје.

- Блокаде су већ на сцени. Почевши од Предсједништва БиХ које не држи сједнице већ дуже вријеме, изузев једне телефонске сједнице. Представнички дом Парламента БиХ такође се не састаје. Дом народа Парламента БиХ одржао је само конститутивну сједницу. Савјет министара БиХ је у техничком мандату и то што Денис Звиздић повремено каже да су се састали и о нечему разговарали ништа не значи. То није орган на нивоу БиХ који је састављен послије општих избора. Одређена блокада већ је на сцени, али је очигледно да СДА не види рјешење како да изађе из тога и како да превазиђе те проблеме - каже Марковићева.

Извор: Инсајдер