latinica  ћирилица
20/03/2019 |  14:28 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Шпирић-Хатер: Вишеструке предности од директне авио-линије са Катаром

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић и амбасадор Катара у БиХ Султан ел Хатер поздравили су данас отварање директне авио-линије између двије земље, што је већ допринијело расту туристичке размјене, те отвара простор за боље повезивање пословних људи и раст инвестиција у БиХ.
Никола Шпирић и Султан ел Хатер - Фото: СРНА
Никола Шпирић и Султан ел ХатерФото: СРНА

Саговорници су на састанку у Сарајеву истакли да БиХ и Катар повезују пријатељски и врло добри политички односи, али да треба истрајно радити да би се остварило снажније повезивање и на економском плану за шта постоје бројне неискориштене шансе, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Шпирић је предложио да се ради на успостављању симетричног визног режима, те додао да би било добро да заживи најављени фонд пријатељства, који би требало да резултира развојем малих и средњих предузећа у БиХ.

Он је истакао да у свим таквим процесима парламенти на свим нивоима требају подстицати извршне власти да осмишљавају и припремају квалитетне споразуме и уговоре, да би се што брже отклањале баријере за снажније повезивање.

Хатер је најавио да ће катарски привредници бити присутни на овогодишњим бизнис форумима у Сарајеву и на Јахорини, што ће бити прилика за додатно упознавање и успостављање нових привредних веза.

Он је уручио званичан позив Катара руководству Дома народа да присуствује Скупштини Интерпарламентарне уније, која ће у априлу бити одржана у Дохи.