latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:22 | Аутор: СРНА

Бореновић: Пресуда тешко прихватљива за српски народ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је Срни да ће пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу којом га је осудио на казну доживотног затвора за највећи дио српског народа бити тешко прихватљива.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Бореновић је истакао да ова жестока и тешка пресуда изазива различите емоције код народа у БиХ и региону, и да треба бити мудар, трезвено и хладне главе сагледати све ове аспекте и видјети шта то значи за будућност.

Он је истакао да је изузетно тешко за српски народ да прихвати овакве наводе, те навео да треба размишљати како ићи даље и градити будућност у којој ће се српски народ осјећати равноправно са другим народима на овим просторима.

- Треба видјети како хладне главе из овог што се дешавало свих ових дана, мјесеци и година направити неку врсту помака у будућност - рекао је Бореновић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Потврђена је првостепена пресуда којом је Караџић проглашен кривим за "геноцид на подручју Сребренице 1995. године", нападе на цивиле током опсаде Сарајева и узимање припадника мировних снага УН за таоце.