latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:53 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Званични Београд није се оглашавао о пресуди првом предсједнику Српске

Чињенично стање није промијењено ни у једној тачки пресуде и ни на који начин не може да утиче на релације у БиХ, а камоли измјеђу БиХ и Србије, поручују српски правници реагујући на данашњу пресуду Радовану Караџићу. Бивше старјешине и учесници рата у БиХ, разочарани су пресудом.

Званични Београд није се оглашавао о пресуди. Изрицање се ипак помно пратило. Они, који су већ искусили хашку правду, кажу да нису имали илузија шта је Трибунал у Хагу, али да не могу да вјерују да је оваква пресуда донесена и истичу да ако неко осуђује Караџића за геноцид, оптужује све њих.

- Колико је геноцида извршено над српским народом па нико никад ништа није урадо поводом тога, сада испада је српски народ геноцидан. То не може бити индивудиуална квалификација само за Караџића, ми се не можемо помирити с тим - рекао је Веселин Шљиванчанин.

Лидер радикала Војислав Шешељ рекао је да је Хашки трибунал у скандалима превазишао сам себе.

-Ово што се данас десило је гажење основних правних принципа, злоупотреба судства у политичке сврхе. Пресуду су донијели људи који нису имали никаквог правничког знања. Нисам имао никаквих илузија, али сам очекивао да бар пасти оптужница за геноцид јер за то нису имали никаквих доказа. Али, они не размишљају, они су добили наглог и тако пресуђују. И ми им ништа не можемо - рекао је Шешељ.

Хашки суд је основан да би Србе осудио за рат и данас је то и показао, навели су у удружењима старјешина војске и полиције Републике Српске.

- Ова пресуда је финале хашке инквизиције према српском народу. Она ће погоршати међунационалне односе у БиХ, као и мишљења према српском народу, а створиће и нове тензије - истакао је Миленко Каришик, предсједник Удружења Завјет отаџбине.

Предсједник Удружења Част отаџбине Родољуб Анђић каже да је овом пресудом испуњена сврха формирања Хашког суда.

- Успјели су да Србе оптуже за рат, а пресуда Караџићу је требало да послужи НАТО-у и западним земљама да се амнестирају од злочина према миру - каже Анђић.

Српски народ суочен је са систематском неправдом и на прсте се могу избројати примјери да је неко одговарао за свирепе злочине над српским народом, кажу у Удружењу "Завјетници". С друге стране, додају, осуђен је за геноцид први борац против исламског фундаментализма у Европи.

- Нажалост, западна Европа то не препознаје, она грли оне који њихову дјецу разносе по тржним центрима. Пресуда Радовану Караџићу је пресуда српском народу и и они ће покушати да нам наметну колективну кривицу - каже Милица Ђурђевић Стаменковски, чланица Удружења Завјетници.

Да ће Сарајево покушати да експлоатише пресуду за геонцид бившем предсједнику Српске, сматра и новинар Томица Кресојевић.

- Ова казна је равна казни коју је добио Рудолф Хес у Нирнбергу. На овај начин Караџић се идентификује са оснивачем Трећег рајха, а тиме се баца велика казна на српски народ и будућу позицију - каже Кресојевић.

Добро је, ипак, што није проширена оптужница за геноцид како је тражило Тужилаштво, рекао је познати адвокат Тома Фила, јер тиме падају и све будуће резолуције попут оне британске, којом хоће да се провуче теза да су Срби геноцидан народ. На крају, каже, треба имати на уму да међународно право не постоји, већ само право јачег.