latinica  ћирилица
21/03/2019 |  10:36 | Аутор: СРНА

Лазански: БиХ након пресуде удаљена од помирења

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу ударац према Србима као нацији, те да ће изазвати ширење мржње и генерисање непријатељства у БиХ.
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић) -
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић)

- На Западу кажу да свака пресуда има своје име и презиме, али се зна ко стоји иза овог имена и презимена - која нација - рекао је Лазански за Телевизију Пинк.

Он је нагласио да ће ова пресуда удаљити БиХ од помирења, за које се Хаг званично декларише, те подсјетио да су Срби у Хагу добили 1.170 година затвора, Бошњаци око 40, а Хрвати око 300, што говори да су Срби главни кривци за рат.

- Ако је то намјера Хашког трибунала, онда је то промашај. Ту онда нема помирења. То ће изазвати ширење мржње, генерисање непријатељства док год имате са једне стране тријумфализам и са друге стране разочарење српског народа - рекао је Лазански.

Он је указао да оптужница за геноцид у општинама није прошла, али да је игнорисан став врхунских израелских стручњака да се у Сребреници није догодио геноцид.

- Ако израелски стручњаци кажу да није било геноцида у Сребреници, да ли неко у Сарајеву или Загребу може да каже да Израелци нису у праву? - упитао је Лазански.

Он је нагласио да се Хашки трибунал, а сада Механизам никада није бавио и очигледно неће бавити чињеницом да је Сребреница била заштићена зона УН, а да је тамо била 28. дивизија тзв. Армије БиХ и одатле починила страшне злочине и звјерства над Србима Подриња за која нико није одговарао.