latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:53 | Аутор: СРНА

Дамјановић: Залагаћу се за бољи положај Срба

Новоизабрани замјеник предсједника Скупштине Ливањског кантона Драгана Дамјановић /СНСД/ рекла је да ће се залагати за бољи положај Срба, нагласивши да годинама Срби повратници у овај кантон помоћ добијају једино од Републике Српске.
Дрвар (Фото: visitmycountry.net) -
Дрвар (Фото: visitmycountry.net)

Дамјановићева је навела да су Срби у Ливањском кантону суочени са великим проблемима, првенствено у области социјалне и здравствене заштите.

- Ниједан Србин није запослен у јавним установама чији је оснивач кантон, почев од Фонда ПИО/МИО, Завода за здравствено осигурање, Завода за запошљавање и Поште до стручних служби Скупштине. Веома мали број Срба ради у Влади Ливањског кантона - указала је Дамјановићева.

Она је рекла Срни да је, осим три Министарства која припадају Србима према Уставу у Влади Кантона, мали број запослених Срба.

Наводећи да је положај Срба у Ливањском кантону и у Федерацији БиХ веома тежак, Дамјановићева је рекла да су они, нажалост, само статистички број који је из године у годину све мањи.

- Мој циљ ће бити да Срби буду запослени у државним институцијама, да добију бољу социјалну и здравствену заштиту, да се улаже у повратничке општине са већинским српским становништвом, инфраструктуру и капиталне инвестиције, јаче буџете општина - истакла је Дамјановићева.

Она је нагласила да ће циљ бити и да школски уџбеници буду штампани на матерњем српском језику.

- У Гламочу и даље српска дјеца немају српски језик у школама. То је понижавајуће и поражавајуће - рекла је Дамјановићева.

У наставку конститутивне сједнице Скупштине Ливањског кантона, која је одржана јуче у Томиславграду, изабрано је ново скупштинско руководство.

За новог предједника именован је Јозо Ћосић /ХДЗ 1990/ из реда хрватског народа, а за замјенике предсједника Драгана Дамјановић /СНСД/ из реда српског народа и Јасенко Туфекчић /СДА/ из бошњачког народа.