latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:20 | Аутор: СРНА

Тужилац уложио приговор на исказ заштићеног свједока у предмету "Чемерно"

У наставку суђења у предмету "Џемал Хаџић и остали", који се терете за злочине над српским цивилима у селу Чемерно код Илијаша, тужилац Владимир Симовић уложио је приговор на цјелокупни исказ заштићеног свједока "И", који је данас негирао своје изјаве дате 2017. године Агенцији за истраге и заштиту /СИПА/ и Тужилаштву БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Свједок "И" данас је на суђењу рекао да као припадник Територијалне одбране није учествовао у акцији неутралисања хаубица у селу Чемерно 10. јуна 1992. године, али и да је инспектор Сипе на њега вршио психолошки притисак током давања исказа 10. октобра 2017. године.

Судско вијеће, на инсистирање одбрана оптужених, није дозволило суочавање заштићеног свједока "И" са инспектором Сипе Драганом Марковићем, који је узимао изјаву, јер, како су истакли адвокати, за тако нешто нису испуњене законске претпоставке.

Тужилац Симовић је тражио да се у спис уложе оба записника са изјавама заштићеног свједока "И", што су одбране оптужених настојале да онемогуће наводећи да су искази засновани на повредама Закона о кривичном поступку.

Симовић је, образлажући улагање приговора на цјелокупни исказ заштићеног свједока тужилаштва "И", рекао да су мјере заштите у конкретном случају биле само "мртво слово на папиру".

- У овом случају је извршен утицај на свједока и грубо су прекршене мјере забране - указао је тужилац.

Судско вијеће је одбило приједлог тужиоца да на наредном рочишту свједоци буду инспектори Сипе Драган Марковић и Иван Кнежевић, који су раније узели исказе од заштићеног свједока.

Предсједавајући Судског вијећа Халил Лагумџија саопштио је тужиоцу да ће у другим фазама поступка имати могућност да за свједоке позове ове инспекторе.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Наставак суђења заказан је за 28. март у 9.00 чаова, када би требало да свједочи заштићени свједок "Е".