latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:57 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Зељко: У касарни Черкезовац није почело одлагање радиоактивног отпада

Према подацима којима располаже Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ на објекту касарне Черкезовац до сада нису предузимане било какве физичке радње нити је почело одлагање радиоактивног или нуклеарног отпада, изјавио је директор ове агенције Маринко Зељко.
Мирослав Дрљача са Маринком Зељком и сарадницима - Фото: СРНА
Мирослав Дрљача са Маринком Зељком и сарадницимаФото: СРНА

Зељко је данас са својим сарадницима о овој теми у Новом Граду разговарао са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.

- Упознали смо представнике општине Нови Град са активностима које је радила агенција и подацима које смо прикупили. Ми пратимо намјеру Хрватске да одлаже радиоактивни отпад од 2015. године, сваког мјесеца радимо извјештај а свака три до четири мјесеца или по потреби, информишемо Парламентарну скупштину БиХ и Савјет министара - рекао је он.

Зељко је навео да је, према подацима који су доступни агенцији, Хрватска усвојила стратегију збрињавања радиоактивног и нуклеарног отпада са дефинисаним роковима.

- По нашим сазнањима ништа друго није урађено, никакве физичке радње на објекту нису рађене, нити је почело одлагање отпада - истакао је он.

Зељко је рекао да ће представници агенције у понедјељак, 25. марта, присуствовати међународној стручној конференцији у Сарајеву чија је тема управо одлагање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац гдје ће објаснити како БиХ може аргументовано да се брани против ове намјере.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је на данашњем састанку осим о међународној конференцији разговарано и о посебној сједници Скупштине општине Нови Град која је заказана за 5. април.

- Скупштина ће се такође бавити овим питањем и данас смо позвали представнике Агенције да буду уводничари и дају стручно објашњење - рекао је он.

Дрљача је рекао да је данас договорено да у Новом Граду буде инсталирана још једна мјерна станица за мјерење јонизујућег зрачења.

- У нашем граду већ постоје двије мјерне станице једна при метеоролошкој станици и једна при Цивилној заштити. Данас смо добили информације да ће и на постојећих 11 станица у БиХ у догледно вријеме бити постављени квалитетнији уређаји - рекао је Дрљача.