latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:09 | Аутор: СРНА

Звиздић: Изостали резултати у борби против корупције

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић оцијенио је да је ово тијело у протекле четири године омогућило испуњавање кључних услова за кандидатски статус за чланство БиХ у ЕУ и иза себе оставило добру матрицу за рад будућег сазива Савјета и сарадњу институција у БиХ, али да су изостали резултати у борби против корупције.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Представљајући новинарима резултате рада Савјета министара у протеклом мандату, Звиздић је данас у Сарајеву поновио реализацију кључних приоритета – евроатлантске интеграције, економски развој и обнова БиХ, владавина права и борба против корупције и свих облика екстремизма и регионална и међународна сарадња.

Он је навео и испуњавање 19 услова на основу којих је БиХ скинута са сиве листе Радне групе за финансијско дјеловање /ФАТФ/, испуњавање око 90 одсто задатака из Реформске агенде, пораст БДП од 3,2 одсто, повећање обима спољнотрговинске размјене БиХ на 30 милијарди КМ, као и покривеност увоза извозом од 68 до 70 одсто.

Према његовим ријечима, на почетку мандата Савјета министара у БиХ је било око 717.000 запослених, а данас их је око 815.000.

Говорећи о одгађању усвајања Националног годишњег плана, Звиздић је рекао да се то "техничко питање у БиХ преточило у политикантско питање".

За безбједносну ситуацију Звиздић је рекао да је задовољавајућа, "тим прије јер је заустављен одлазак екстремиста из БиХ на ратиште у Сирији".

- Нисмо задовољни нивоом и ефектима борбе против корупције у БиХ - истакао је Звиздић.

Он је поручио да у БиХ треба оставити питања из прошлости и окренути се путевима сарадње, помирења и међусобног уважавања.

Захваљујући медијима у БиХ на сарадњи, Звиздић је рекао да би у БиХ што прије требало да буде донесен закон о забрани говора мржње.

Министар спољне трговине и економских односа у техничком мандату Мирко Шаровић, као циљ министарства на чијем је челу означио је рад на ЕУ стандардима, отварање тржишта, те укидање ванцаринских баријера за извозно оријентисане привреднике.

Он је изразио задовољство резултатима постигнутим на плану рекордне покривености увоза извозом, те извозом кромпира, пилетине, млијека, меда и коже, при чему је изразио наду у што скорији извоз црвеног меса и јаја из БиХ у земље ЕУ, као и чланство у Свјетској трговинској организацији.

Према његовим ријечима, пред институцијама БиХ стоји још пуно посла, јер је у претходном периоду од расположивих 650 милиона КМ из ИПА фондова, БиХ искористила тек око 156 милиона КМ.

Савјет министара у протеклом манадату одржао је 195 сједница, обрадио 4.743 тачке дневног реда, утврдио 90 закона, донио 26 стратегија.