latinica  ћирилица
22/03/2019 |  09:50 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Стојановић: Оптужба о геноциду у шест општина мора пасти

Миодраг Стојановић, правни савјетник у тиму одбране генерала Ратка Младића, изјавио је да, према досадашњим одлукама, није реално очекивати да некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске буде оптужен у другостепеној пресуди за геноцид у шест општина, а Српској стави срамотна хипотека.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

Он је додао да има у виду став Апелационог вијећа у предмету против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, раније донесене првостепене одлуке код Младића и Караџића, али и пресуде за Приједор, Кључ, Братунац, Власеницу и Фочу.

Стојановић очекује да у правоснажној пресуди Младићу буде одбијен дио жалбе Тужилаштва за геноцид у шест општина, као и у првостепеној.

Он указује да би у супротном, тај суд сам себе уништио. 

- Да једно вијеће каже да није био геноцид, а исти суд у другом вијећу каже да јесте. То је просто апсурдна ситуација - рекао је Стојановић за Вечерње новости.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш рекао је да је Тужилаштво покушало и Радовану Караџићу кроз другостепену пресуду да припише геноцид у седам општина, а да је суд то одбио. 

- Ако ћемо се држати ове логике, то треба очекивати и код другостепене пресуде генералу Младићу, јер да су жељели, то би већ приписали Караџићу. Ипак, свједоци смо да ни струка, ни право, а ни правда не значе ништа код Трибунала, јер је то један политички провизоријум који суди и пресуђује по налозима великих сила - истакао је Врањеш.

Према његовим ријечима, стране силе су претходно написале шта се десило у рату у БиХ, без обзира на то да ли то има икакве везе са истином. 

- Они имају наратив којег се Хаг држи. Нажалост, можемо само да гледамо јер ниједан доказ не може да поправи ситуацију. Право и правда не помажу. На сцени је политички провизоријум који се држи у сврху да се поткријепе редефинисане истине о рату и које су наметнуте од великих сила - оцијенио је Врањеш.